DNA: 10.000 de euro din banii obținuți pentru Gala Bute au mers la „postacii” PDL

Data publicării:
elena udrea look nou - 7302573-Mediafax Foto-Octav Ganea

Tudor Breazu şi Ana Maria Topoliceanu foloseau banii din mită pentru plata unor servicii în interesul PDL Bucureşti şi al Elenei Udrea, plătind lunar 3.000 de euro coordonatorului echipei de comunicare şi 10.000 de euro unor persoane pentru care foloseau titulatura „postaci”, spun anchetatorii.

Procurorii DNA care au cerut prelungirea arestului preventiv în dosarul „Gala Bute” în cazul Elenei Udrea arată că până la acest moment probele relevă că „inculpaţii Breazu Tudor Liberiu şi Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obţinute din infracţiunile de luare de mită pentru plata unor servicii efectuate în interesul organizaţiei Bucureşti a Partidului Democrat Liberal şi al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu ştiinţa acesteia”.

În referatul cu propunerea prelungirii măsurii arestării în cazul Elenei Udrea, anchetatorii notează că „inculpaţii achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela”.

„De asemenea, inculpaţii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura "postaci" şi al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri”, se mai arată în documentul citat de Mediafax.

Procurorii mai spun că „postacii” primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare „mesajele pe care trebuia să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate şi comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită”.

„"Postacii" erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela”, se mai arată în referatul ancehtatorilor.

Anchetatorii subliniază că pentru aceste plăți, mai ales pentru sumele mari de bani date internauţilor, nu se încheiau forme legale de plată.

„Toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţa inculpatei Udrea Elena Gabriela, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa "postacilor" de la Breazu Tudor şi de la coordonator”, arată procurorii DNA. 

Pe pagina de Facebook a Elenei Udrea a apărut și o reacție.


Motivul este destul de simplu: Elena Udrea se află deja în arest preventiv în cadrul unui alt dosar, cel privind organizarea și finanțarea Galei Bute, așa că un eventual nou mandat de arest la domiciliu nu avea pur și simplu cum să fie pus în aplicare. Măsura aceasta, dispusă în urmă cu aproape o lună în dosarul Microsoft, a expirat marți și nu a mai fost prelungită.

Avocații Elenei Udrea speră ca această decizie a procurorilor să o avantajeze pe clienta lor. Ei sunt încrezători că solicitarea de prelungire a arestului preventiv în cazul Gala Bute va fi respinsă de instanță și înlocuită cu un control judiciar.

De altfel, DNA a înaintat, vineri, către instanța supremă solicitarea de menținere a Elenei Udrea în spatele gratiilor pentru încă 30 de zile. Urmează ca instanța să stabilească și un termen la care se va judeca această solicitare a DNA legată de dosarul Bute.

Avocații Elenei Udrea au motive de optimism și după confruntările care au avut loc, joi, între clienta lor și denunțătorii ei.

Confruntare Elena Udrea-denunțători

Elena Udrea şi-a privit, joi, denunţătorii în ochi. Fostul ministru s-a întâlnit la DNA cu subalterni şi prieteni care au denuntaţ-o în dosarul Gala Bute, începând cu Ana Maria Topoliceanu, continuând cu fostul consilier Ştefan Lungu şi terminând cu fostul secretar de stat din minister, Gheorghe Nastasia.

Gheorghe Nastasia FOTO: Mediafax Foto

După opt ore de audieri avocaţii săi au ieşit încrezători. Spun că toate confruntările au avut rezultatul dorit.

Zâmbitoare şi cu o uşoară schimbare de look, Elena Udrea a fost adusă de poliţişti la DNA cu puţin înainte de ora 10.00. Aproape în acelaşi timp, intra în Parchet și Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii. Cândva prietene de nedesparţit, s-au depărtat din cauza denunţurilor făcute de cea din urmă, declaraţii pe baza cărora procurorii au obţinut arestarea fostului ministru.

Ana Maria Topoliceanu FOTO: Mediafax Foto

Avocatul Elenei Udrea susține că la confruntare Ana Maria Topoliceanu a infirmat teza că la Predeal, de ziua Elenei Udrea, cheltuielile s-ar fi plătit din banii lui Tudor Breazu, bani care ar fi fost obținuți din fapte ilicite. „Aproape și-a adus aminte că doamna Udrea a doua zi i-a plătit lui Breazu suma respectivă”, a declarat avocatul Marius Striblea.

O altă întâlnire crucială a fost cu omul de afaceri Adrian Gărdean. „Gărdean a spus explicit că acea geantă nu îi era adresată doamnei Udrea, că nu i-a cerut-o doamna Udrea și nici nu avea habar că a ajuns la Udrea”, a relatat Marius Striblea.

Adrian Gărdean FOTO: Mediafax Foto

Iar avocatii susţin că informaţiile au fost confirmate şi de un al treilea personaj: fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia.

Ștefan Lungu FOTO: Mediafax Foto

Potrivit avocaţilor, fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a negat orice implicare a acesteia în finanţări ilegale ale PDL. Avocaţii mai spun că pe parcursul celor opt ore cât au durat confruntările, au fost adresate cateva sute de întrebări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri