DOSARUL MICROSOFT. Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Dumitru Nicolae au fost reținuți

Data publicării:
gabriel sandu si dorin cocs retinuti

Gabriel Sandu a fost adus luni la sediul DNA FOTO: MediaFax

UPDATE 7.00. Şi primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost reţinut.

UPDATE 0:48 A fost reținut și omul de afaceri Dumitru Nicolae.

UPDATE 22:42 O a doua ordonanță de reținere a fost emisă pe numele lui Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. El este acuzat că ar fi intermediat mita în dosarul Microsoft. Omul de afaceri a fost scos din sediul DNA cu cătușe la mâini și urcat într-o mașină împreună cu fostul ministru Gabriel Sandu. Cel mai probabil, își vor petrece noaptea în Arestul Central al Poliției:

__________________

Gabriel Sandu a fost ministru al Comunicațiilor între anii 2009 și 2011. El a venit luni la DNA, cu mandat de aducere, în jurul orei 13.00. Ordonanța de reținere a fost emisă după mai multe ore de audieri, timp în care fostul ministru a cerut un răgaz pentru a studia dosarul împreună cu avocații.

Citiți și: Divizia din Austria a Fujitsu Siemens și-a denunțat angajații la DNA

Claudiu Florică controla firmele implicate în dosarul Microsoft prin hățișul offshore-urilor

Off-shore-urile, „puşculiţă” pentru banii negri. DNA: Mita din dosarul Microsoft, plătită prin firme din paradisuri fiscale

Gabriel Sandu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani în dosarul Microsoft, pentru că ar fi cerut în 2009 - pentru a prelungi înțelegerea din 2004 cu Microsoft - o mită de 5 milioane de euro.

În afară de Gabriel Sandu, la DNA au fost aduși luni și primarul din Piatra Neamș, Gheorghe Ștefan, precum și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae „Niro”. Ei au fost audiați în același dosar Microsoft și este de așteptat să fie emise ordonanțe de reținere și pe numele lor.

Gabriel Sandu va fi prezentat marți instanței supreme cu propunere de arestare preventivă.

Dosarul Microsoft. Oamenii care au pornit mecanismul corupției

Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au fost aduşi pe rând, sub escortă, la DNA. Procurorii susţin că ei sunt oamenii care au pornit mecanismul corupţiei în dosarul Microsoft. Fiecare, spun procurorii, reprezintă o rotiţă în maşinăria care a păgubit statul cu 60 de milioane de lei în cel mai răsunător dosar de corupţie.

În situatia lui Gheorghe Ştefan se discută de transferuri de patru milioane de euro, operaţiuni financiare care ar fi fost făcute în vederea susţinerii acestui proiect de licenţe Microsoft”, a explicat avocatul Cătălin Dancu.

Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi că, la cererea lui Claudiu Florică, fostul reprezentant al Fujitsu Siemens Computers în România, şi-ar fi folosit influenţa pentru a fi aprobate contractele pentru licenţele gigantului IT. Mai mulţi martori au povestit câţi bani ar fi primit în schimbul serviciilor aduse în defavoarea statului.

Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 - 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit Gabriel Sandu (n.r. - fost ministru al Comunicaţiilor). Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore." (declarație denunțător din referatul DNA)

Nu sunt singurii bani pe care i-ar fi primit fostul ministru al Comunicaţiilor. Din declaraţiile martorilor rezultă că Gabriel Sandu ar fi primit încă 1,8 milioane de euro prin intermediul unui avocat. Potrivit documentelor strânse deja la DNA, Nicolae Dumitru, preşedintele grupului NIRO, ar fi facut presiuni asupra fostului şef al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihailescu, şi asupra fostului ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica. Scopul era unul singur: semnarea unui contract cu Microsoft. Un contract pagubos, spun procurorii, care până acum au identificat patru astfel de contracte. Un alt martor le-a oferit procurorilor şi mai multe detalii despre cum era împărţită mita în conturile deschise în paradisuri fiscale.

Odată ajunşi banii în offshore-urile din destinaţii cât mai îndepărtate de teritoriul României, mitele erau plătite fie prin transferuri bancare (...) sau erau scoşi numerar din băncile străini şi aduşi în numerar în ţară” (sursa: DNA)

De operaţiunile financiare externe s-ar fi ocupat mai multe persoane, între care şi fostul tenismen Dinu Pescariu. În acest dosar, DNA a cerut, în septembrie, avize pentru urmarirea penală a noua foşti miniştri - senatorii Şerban Mihailescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Pentru şase dintre ei există aviz. Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aflată pentru câteva luni la şefia Comunicaţiilor în 2004, au fost deja puşi sub urmărire penală pentru abuz în servici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri