Directorul demis al Institutului Geologic vrea să dea statul în judecată. Ştefan Marincea a fost concediat după declaraţii referitoare la Roşia Montană şi cutremurele din Galaţi

Data publicării:
demisRMGC

Conflictul de la Institutul Geologic al României se adânceşte. Ştefan Marincea, directorul demis miercuri, intenţionează să acţioneze statul în judecată pentru că ar fi fost concediat ilegal, chiar după ce a criticat aspru proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană. Iniţial, motivul eliberării din funcţie a directorului a fost că acesta nu ar fi avut aviz de acces la informaţii secrete. Ulterior, Ministerul Cercetării a anunţat că de vină a fost „comunicarea defectuoasă în privinţa cauzelor cutremurelor din Galaţi”. Joi, Corpul de Control al premierului a făcut şi verificări la Institut.

Potrivit directorului demis Ştefan Marincea, în cursul verificărilor au fost solicitate mai multe contracte, încheiate începând cu 2008, dar şi rapoartele altor organe de control care au vizitat IGR la cererea instituţiei. „Noi am solicitat vizita Curţii de Conturi a Corpului de Control a Ministerului Educaţiei”, a precizat Ştefan Marincea.

Potrivit Ministerului Cercetării, directorul a fost demis pentru modul defectuos în care a gestionat cercetările privind cauzele cutremurelor din zona Galaţi. „Institutul Geologic Român, prin domnul director general Ştefan Marincea, a transmis presei câteva scenarii posibile, interpretabile în opinia specialiştilor, privind impactul evenimentelor seismice din zona satului Izvoarele, în nume propriu şi fără a se consulta cu ceilalţi membri ai Comandamentului ştiinţific, generând concluzii distorsionate din partea presei şi conducând astfel la un efect de confuzie a opiniei publice”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Cercetării Gigel Paraschiv.

Ştefan Marincea îl contrazice pe demnitar, arătând că scenariile sunt cuprinse într-un rapoprt asumat de Consiliul şstiinţific al IGR: „Nu am semnătura pe acel raport. Sunt semnat cu bară. Este asumat de Consiliul ştiinţific al Institutului Geologic al României, care este un organ de conducere colectivă, care ia toate deciziile din punct de vedere ştiinţific, în care eu aş fi avut un vot din 11 şi care nu putea să influenţeze decizia majorităţii.

Fostul director al IGR este hotărât să dea statul în judecată şi să ceară daune morale. El a fost demis după ce a fost audiat de Comisia specială pentru proiectul Roşia Montană, unde a criticat aspru proiectul de exploatare minieră şi a recomandat modificarea acestuia. Ulterior, el a afirmat că misiunile de explorare a solului în căutarea gazelor de şist ar putea influenţa activitatea seismică din judeţul Galaţi, unde s-au produs în trei săptămâni aproape 300 de cutremure de intensitate mică şi medie.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri