Dosar de evaziune de 50 de milioane de euro. Procurorul Angela Nicolae și fiul său, reținuți de DNA

Data publicării:
parchetul general PICCJ 5402831-Mediafax Foto-Octav Ganea

Angela Nicolae, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE), a fost reținută pentru două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată, iar fiul ei, Daniel Nicolae, pentru complicitate la trafic de influență, în formă continuată, arată DNA.

Procurorii anticorupție au dispus azi reținerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

CSM a încuviințat percheziția, reținerea și arestarea magistratului.

Conform ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, „există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susținerea și implicarea mamei sale, Angela Nicolae, a pretins, în numeroase rânduri, și a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiții cercetați în prezenta cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Nicolae Angela Eugenia va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală”.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2013, magistratul Angela Nicolae a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, Daniel Nicolae, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți.

„Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, se arată în documentul DNA.

Tot azi, procurorii DNA au anunțat că parlamentarul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență, pentru că ar fi apărat interesele societăților comerciale românești și străine cercetate pentru evaziune fiscală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri