Dosarele Panama | Moșia miliardarului Beni Steinmetz de la Snagov, mai mare cu 20 de hectare

Data publicării:
benny steinmetz com

Foto: beny-steinmetz.com

Suprafața de 20 de hectare completează moșia deja cunoscută a lui Steinmetz de la marginea Bucureștiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa și Snagov. O parte din aceste terenuri se află sub sechestru DNA în dosarul retrocedărilor frauduloase care au vizat Ferma Regală Băneasa și pădurea Fundul Sacului din Snagov. În acest caz, israelianul este anchetat alături de Remus Truică (fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul Evenimentul Zilei) și Paul Al României.

Panama Papers | Afacerile controlate de miliardarul israelian Beni Steinmetz în România

Cele 20 de hectare neștiute ale lui Steinmtez au o structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din București și se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca.

Firma offshore se numește Lester Invest Group SA și a fost înființată în iulie 2009. În același an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafața de 20ha de la Snagov.

Anterior, SRL-ul bucureștean aparținuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Brașov, și sub acest patronaj, încă din 2007, în plină bulă imobiliară, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20ha, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase.

Compania offshore a fost înființată la cererea grupului Onyx din Geneva, Elveția, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, a fost omul care a trimis efectiv solcitarea în Panama. Se numește Sandra Merloni-Horemans și este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv într-unele investigate acum pentru corupție pe trei continente.

Din același cabinet al corporației lui Steinmetz a plecat și însărcinarea către avocatul român, Robert Roșu, de a reprezenta offshore-ul panamez Lester Invest Grup în procesul administrativ de achiziție a SRL-ului bucureștean cu terenurile de la Snagov. Robert Roșu este fondator al casei de avocatură Tuca, Zbârcea și Asociații și, de anul trecut, suspect în dosarul “Truică-Steinmetz-Lambrino”, privind cele două retrocedări penale amintite.

Confruntat de RISE Project cu informațiile din corespondența electronică purtată de managerii lui Steinmetz cu avocații de la Mossack & Fonseca, Robert Roșu susține că nu-și amintește de firma Lester Invest Grup din Panama: “Am semnat mii de acte, dar numele acestor companii nu îmi spun nimic”. Cât despre legăturile sale cu miliardarul Beny Steinmetz, avocatul susține că a prestat pentru acesta exclusiv servicii juridice.

Citiți mai multe pe RISE Project.

Dosarele Panama, în atenţia DIICOT

Dosarele Panama | Explicațiile lui Frank Timiș

#PanamaPapers | Directorul RISE Project: Sunt implicați oameni de afaceri importanți din România, care au un impact mare în economie  

PANAMA PAPERS, pe înțelesul unui copil de cinci ani

9.000 de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale

Panama Papers | Partidul Radical din Ucraina va iniția declanșarea procedurii de destituire a președintelui Poroșenko

PANAMA PAPERS | Conexiunile offshore ale lui Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, cu Dinu Patriciu

#PanamaPapers| Schema prin care se ascund banii

Panama Papers | Afacerile controlate de miliardarul israelian Beni Steinmetz în România

#PanamaPapers| Apropiații lui Vladimir Putin ar fi ascuns miliarde de dolari în bănci și companii fantomă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri