Dosarul „Alina Bica”. Victor Ponta: Nu am date despre implicarea lui Liviu Dragnea. Orice ministru urmărit penal pleacă

Data publicării:
ponta si dragnea

Victor Ponta și Liviu Dragnea FOTO: Facebook

Întrebat, la un post de televiziune, dacă i-a cerut explicaţii lui Liviu Dragnea cu privire la informaţiile ce susţin implicarea acestuia în cazul Alina Bica, liderul PSD a răspuns că nu are nicio informaţie oficială cu privire la aceste acuzaţii.

Premierul a mai arătat că, aşa cum el îşi va da demisia din conducerea Guvernului dacă va fi începută urmărirea sa penală în dosarul privind votul din diaspora, la fel orice ministru va părăsi Guvernul dacă se va afla într-o astfel de situaţie.

„Pentru orice membru al actualului guvern pentru care DNA sau Parchetul cere începerea urmăririi penale pentru ceva, cu siguranţă se va retrage din Guvern. Nu înseamnă că e vinovat, înseamnă însă că nu poate să fie şi ministru, şi anchetat penal. Dacă va fi cazul, asta se va întâmpla", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Alina Bica ar fi primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului celui dintâi la DIICOT, fiindu-i promisă şi funcţia de procuror general.

Informaţiile apar pe blogul lui Robert Turcescu, unde a fost publicat un document al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform căruia procurorii DNA fac cercetări cu privire la Alina Bica, într-o cauză disjunsă din cea în care fosta şefă a DIICOT este arestată preventiv.

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea a negat duminică orice implicare în dosarul Bica, în care este menţionat că ar fi intermediat o mită de 3,5 milioane de euro, el precizând că acest lucru este „o enormitate” şi nu are cunoştinţă de aşa ceva.

Victor Ponta: Băsescu a semnat pentru Bica după ce refuzase alte propuneri. Din 2005 sunt probleme la ANRP

Premierul Ponta a reamintit că preşedintele Băsescu a semnat numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT după ce refuzase alte propuneri şi a arătat că problemele legate de retrocedări au început cu primul mandat al preşedintelui în exerciţiu, iar abia acum, la finalul mandatelor acestuia, pot fi aflate.

Întrebat la România TV cum s-a ajuns la numirea Alinei Bica la şefia DIICOT, Ponta a răspuns că a existat un numitor comun între el, care deţinea la acel moment funcţia de ministru interimar al Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi preşedintele Traian Băsescu, care a semnat numirea acesteia după ce refuzase alte propuneri.

„Atunci eram într-un blocaj legat de şeful DNA, procuror general şi şef DIICOT, au fost mai multe persoane propuse la un moment dat, selectate de fostul ministru al Justiţiei, de doamna Pivniceru - unii dintre ei, cum a fost domnul Niţu, de exemplu, alţii, propuşi de CSM, alţii, propuşi chiar de către colegi, procurori – şi a fost un numitor comun între cel care trebuia să facă propunerea - eu eram ministrul Justiţiei în perioada aceea - CSM, care trebuia să dea avizul – dacă nu mă înşel a dat un aviz unanim, deci înseamnă că nici ei nu ştiau, eu cu atât mai puţin, că nu ştiu ce a făcut doamna... – şi preşedintele, care a semnat după ce refuzase alte propuneri făcute de doamna Pivniceru pentru respectivele funcţii", a spus Victor Ponta.

Un nou dosar penal pe numele Alinei Bica. Liviu Dragnea i-ar fi promis funcţia de procuror general. Reacția vicepremierului

El a susţinut că nu avea nicio informaţie cu privire la eventuale fapte de natură penală comise de Alina Bica.

„Dacă n-avea CSM-ul şi preşedintele ţării, vă daţi seama că eu nici în mod legal n-aveam cum să am acces", a arătat Ponta.

El a susţinut totodată că deşi fenomenul retrocedărilor ilegale a început în 2005 şi au fost făcute nenumărate sesizări autorităţilor competente, abia acum apar informaţiile despre problemele privind retrocedările.

Reacția Elenei Udrea, după ce numele ei a apărut în dosarul Bica: „Adevăr până la capăt! Tic-tac... tic-tac...”

"E un fenomen din 2005, nu e 2011. 2010-2011, a fost exact când era sărăcia mai mare, corupţia era mai mare. Fenomenul a început prin Legea 247/ 2005, în primele luni ale mandatului Băsescu, şi, în sfârşit, trebuie să plece domnia sa ca să putem să aflăm cât de multe lucruri", a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că, în această perioadă, miliarde de euro, prin proprietăţi şi acţiuni la Fondul Proprietatea, "s-au scurs" în străinătate, iar moştenitorii îndreptăţiţi rareori au putut beneficia de retrocedări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri