Dosarul Bădălau. DNA: Zeci de tone de carne de pui alterată, cu excremente de rozătoare, trimise pentru consum

Data publicării:
carne pui

Procurorii anticorupție au descoperit cantități de carne infestată cu salmonella sau mâncată de șobolani în luna septembrie, din interceptările unor discuții telefonice dintre doi membri ai rețelei, cetățeni străini. Aceștia puneau înapoi pe piață carnea returnată de mari lanțuri de magazine, din cauza unor probleme.

S.C. Avicola Călăraşi S.A. a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele Selgros, apect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash& Carry S.R.L. Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013, prezentau un miros rânced, închis, iar în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare”, se arată în dosarul DNA.

În interceptări, unul dintre membri îl îndeamnă pe angajatul său să pună în vânzare carnea la care s-au descoperit nereguli, adică zeci de tone de carne de pui.

Oamenii de afaceri alegeau să reambaleze carnea de pui și să o trimită altor cumpărători, ceea ce înseamnă că nu este exclus ca o parte din cantitate să fi ajuns deja pe mesele unor români.

La o livrare din data de 11.09.2013, către un magazin din lanţul Selgros, situat în Brăila, în carnea de pui ambalată au fost identificate excremente şi soareci vii”, se mai arată în dosarul DNA.

Carnea infestată provine de la un mare producător, Avicola Călărași, dar și de la Avicola Tărtășești, Mihăilești și Agroli Group, iar patronii acestor firme știau de neregulile din punct de vedere sanitar-veterinar.

Ancheta DNA vizează aproape o sută de firme, iar cercetările au început după ce, în 2012, au fost transmise nouă sesizări de suspiciune de evaziune fiscală și spălare de bani.

60 de persoane sunt implicate în acest caz. Nu toți membrii se cunoșteau între ei pentru a se asigura capii rețelei că nu se poate ajunge la cei care îi coordonau.

Ajutor în schimbul a zeci de kilograme de pui

Senatorul Niculae Bădălău ar fi intervenit pentru patronul Avicola Crevedia pe lângă prefectura Giurgiu și pe lângă șeful APIA.

În schimb, acesta a primit câteva zeci de kilograme de pulpe, piept şi ficat de pui pe care le-a folosit în restaurantul familiei, la organizarea unui eveniment.

Sume cerute prin SMS

În acelaşi dosar procurorul-şef din Parchetul General, Angela Nicolae a fost arestată preventiv. La fel şi fiul ei.

Procurorii o acuză pe Angela Nicolae că ar fi negociat prin SMS-uri sumele cerute de la oamenii de afaceri.

Sms-uri transmise de fiul procurorului către Ghaziri Rami: „Bună seara, domnul Rami, mă scuzaţi că vă deranjez, dar săptămâna trecută m-aţi trimis la Alina în legătură cu ziua mea. Mi-a zis că vorbim luni. Luni nu mi-a răspuns şi vă roagă mama, că s-a împrumutat de la o colegă 20 de milioane vechi şi mâine trebuie să-i dea înapoi pentru ziua mea”

„Bună seara (...) sunt cu mama lângă mine şi vă întreabă, mâine când mi-aţi spus să vin la dvs. să vorbim, vă roagă să o ajutaţi şi pe ea cu ce i-aţi promis, să plătească şi ea cele două rate la bancă, adică 50 de milioane vechi”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri