Dosarul "Gala Bute". Foştii subalterni ai Elenei Udrea de la Ministerul Turismului, în arest la domiciliu. Rudel Obreja este liber 

Data publicării:
rudel obreja mascati la dna-2

În schimb, Rudel Obreja este liber. Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box a fost eliberat după expirarea ordonanţei de reţinere. Cererea de arestare preventivă va fi judecată mâine de Tribunalul Bucureşti, după ce Rudel Obreja nu a putut fi citat telefonic.

Procurorii spun că Elena Udrea a insistat ca Ministerul Turismului să organizeze Gala Bute-Mendy, chiar dacă era ilegal. A găsit un subterfugiu şi a scris într-o Hotărâre de Guvern că meciul va promova imaginea turistică a României. Tot ea l-a ajutat pe Rudel Obreja să obţină un credit uriaş, în timp record, fără ca firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box să îndeplinească vreuna dintre condiţii. Anchetatorii spun că au dovezi că Elena Udrea a vorbit personal cu directorul general adjunct al BRD.

Rudel Obreja, eliberat pentru că cererea de arestare a ajuns la instanța greșită: „Lucrurile sunt evidente, ținta e Elena Udrea”

„La data de 30.06.2011 a fost încheiat contractul de credit (...) având ca obiect acordarea unui împrumut pe termen scurt în sumă de 10.175.168 lei”, se arată în referatul procurorilor.

Practic, Rudel Obreja a organizat gala din creditul BRD garantat de Ministerul Turismului. El a primit apoi 8 milioane de lei de la acelaşi minister ca plată pentru publicitatea făcută brandului turistic de ţară în timpul Galei. Pentru diferenţa până la suma împrumutată, tot Elena Udrea a găsit soluţia, spun anchetatorii. L-a obligat pe directorul unei firme să sponsorizeze gala, ca să aprobe fondurile necesare unui contract deja semnat cu Ministerul Dezvoltării.

Interceptări: „Doamna” din Gala Bute

Consilierul Elenei Udrea: E de bine ce am vorbit noi, chestia aia!

Patronul firmei: Aia cu finanţarea?

Consilierul Elenei Udrea: Da, da!

Patronul firmei: Ai discutat-o şi cu „Doamna”?

Sursa: Dosar DNA

Rudel Obreja, pe de altă parte, spune că a făcut Gala Bute prin propriile forțe.

Discuție reporteri – Rudel Obreja:

Reporter: V-aţi întâlnit cu doamna Udrea, cu Năstasia şi cu Gărdean la sediul ministerului?

Rudel Obreja: Nu, niciodată.

Reporter: Dar la o vilă din Buşteni?

Rudel Obreja: Niciodată. Eu am plătit la BRD 11 luni de zile aproximativ 150.000 de euro dobânzi. Am făcut gala pe propriile forțe.

Reporter: A girat ministerul pentru dvs, a trimis o hârtie prin care a spus că v-a dat banii?

Rudel Obreja: Eu nu am cunoștință de așa ceva.

Potrivit procurorilor, însă, firma respectivă s-a conformat cererii Elenei Udrea şi a virat în contul societăţii lui Rudel Obreja trei milioane de lei. Patronul ei este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi în faţa camerelor neagă totul.

Discuție reporteri – Adrian Grădean:

Reporter: Ce implicaţii aveţi în dosarul Gala Bute?

Reporter: Cine v-a cerut bani pentru Gala Bute?

Adrian Grădean: N-am nicio implicaţie.

Reporter: Aţi vorbit cu domnul Ştefan Lungu ca să deblocheze sume de bani de la ministerul Turismului?

Adrian Grădean: Nu, n-am vorbit.

În cele din urmă, firma care a sponsorizat Gala a primit pentru amenajarea pârtiilor de la Straja mult peste valoarea contractului. Primarul care a semnat este şi el cercetat. Procurorii spun că a fost generos la îndemnul Elenei Udrea.

Banii primiţi ca recompensă de patronul firmei de construcţii s-au alăturat celor veniţi din multe alte contracte semnate cu statul. A amenajat trei domenii schiabile în Gorj, Harghita şi Hunedoara.

Succesul în afaceri al lui Adrian Grădean se poate vedea cu ochiul liber. Locuieşte într-o vilă de câteva mii de metri pătraţi în partea de nord a Capitalei. Are, pe malul Lacului Snagov, un mic heliport”, relatează Laurenţiu Rădulescu, corespondent Digi24.

Din afacerea cu Gala Bute au avut de câştigat şi subalternii Elenei Udrea, spun procurorii. Consilierul ei personal ar fi primit aproape un milion de lei, ca să fie intermediar între ministru şi patronul care cerea bani de la stat.

Dacă în faţa reporterilor nu a avut nimic de spus, fostul consilier personal al Elenei Udrea a fost darnic în amănunte cu procurorii. La fel şi cel care era secretar general la Ministerul Turismului. La schimb, anchetatorii vor să îi ţină în arest la domiciliu, nu la Poliţia Capitalei.

Nu de acelaşi tratament are parte fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, acuzat că ar fi făcut presiuni pentru ca zece companii de stat să sponsorizeze Gala Bute.

Procurorii cer Parlamentului să îl cheme la audieri, iar astăzi, Comisia Juridică de la Senat a fost de acord. „Aștept să fiu solicitat de către DNA să pot să lămuresc acele lucruri care au apărut”, a spus actualul senator PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...