Dosarul ICA, de la confiscare la executare

Data publicării:
cladire grivco

Senatul îi cere premierului Dacian Cioloş să dea explicaţii după ce ANAF a cerut ca imobilul în care funcţionează televiziunile Antena 1 şi Antena 3 şi clădirile grupului Grivco, fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, să fie evacuate. Premierul va merge miercuri în Parlament.

8 august 2014 este ziua când instanţa de judecată a pronunţat decizia definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Prejudiciul adus statului este stabilit la 60 de milioane de euro. Pentru recuperarea sumei, Curtea de Apel a dispus confiscarea terenurilor care aparţinuseră ICA, peste trei hectare şi jumătate. Judecătorii au considerat că şi clădirile ridicate pe aceste terenuri, respectiv sediul Grivco şi cel în care funcţionează Intact, trebuie confiscate prin procedura specială, fiind considerate „produs al infracţiunii”.

Raţionamentul a fost aplicat şi în privinţa sumei de 3,5 milioane de euro, obţinută de Grivco din închirierea, între 2003 şi 2006, către Romtelecom a blocului turn construit chiar înainte de preluarea efectivă a ICA, cel în care este acum sediul Intact. Ulterior, acţiunile Grivco au fost donate de Dan Voiculescu fiicelor sale, aşa că şi contravaloarea acestor acţiuni a fost confiscată.

Raţionamentul confiscării clădirii în care funcţionează televiziunile Antena Group a fost similar: clădirea a fost cumpărată din bani trecuţi prin circuitul gândit de Dan Voiculescu pentru spălarea banilor.

În septembrie 2014, terenurile şi clădirile au intrat în proprietatea statului. Pe hârtie, căci procedurile se anunţau de durată, după ce Fiscul a cerut o evaluare independentă. O comisie ANAF a evaluat bunurile cu 7 milioane de euro mai mult decât se stabilise iniţial.

„Terenul şi clădirea în care funcţionează Antena Group au fost evaluat iniţial la trei milioane patru sute de mii de euro. ANAF a reevaluat proprietăţile la 5 milioane 800 mii euro”, relateazăAdrian Cojocaru, reporter Digi24.

În 2015, firmele care operează televiziunile fondate de familia Voiculescu au deschis o serie de procese în care susţineau că au întâietate pentru închirierea sau achiziţia clădirii din Băneasa. Aşa că ANAF a cerut lămuriri chiar de la judecătorii care au pronunţat decizia iniţială de confiscare. Procesele deschise de firme împiedicau sau nu confiscarea efectivă? Răspunsul a venit în 25 ianuarie 2016 şi preciza că, în ciuda proceselor intentate ANAF, procedurile pot avansa.

În aceeaşi perioadă, DNA anunţa că a deschis o anchetă şi verifică de ce nu au fost executate prejudiciile în mai multe dosare. Inclusiv în dosarul ICA.

„Puţin peste 600 de mii de euro a recuperat, până acum, statul român din prejudiciul adus prin privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Adică unu la sută din cele 60 de milioane de euro, cât este paguba pentru care Dan Voiculescu a ajuns în spatele gratiilor pentru 10 ani”, relateazăCristian Popa, reporter.

Peste exact o săptămână, şeful Fiscului era chemat la DNA şi pus sub acuzare în dosarul deputaţilor Voicu şi Păun.

„Vă asigur că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în dosar”, spune Gelu Diaconu.

Cu o zi înainte, susţin cei de la Hotnews, Gelu Diaconu dispunea emiterea notificării de evacuare în cinci zile a clădirilor confiscate. Printre acestea şi imobilul folosit de televiziunile din grupul Intact. Notificarea a fost comunicată pe 15 februarie.

„Societăţilor media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o soluţie corectă în urma sentinţei din 8 august 2014: nu li s-a permis închirierea spaţiilor pentru care, de altfel, legea şi instanţele au recunoscut chiar dreptul de preemţiune şi nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spaţiilor confiscate”, se arată într-un comunicat Antena 3.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri