Elena Udrea a stat mai mult de 10 ore la sediul DNA

Data publicării:
udrea - 7260660-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

FOTO: Mediafax Foto

ACTUALIZARE 22:50 După mai mult de 10 ore petrecute la DNA, Elena Udrea a fost reținută de procurorii DNA.

ACTUALIZARE 19:00 Elena Udrea este de șapte ore la DNA. În fața sediului, este o mobilizare mediatică de excepție. Digi24 a filmat cu o cameră „GoPro” du-te-vino-ul ziariștilor:

Nimeni nu ştie unde şi-a petrecut noaptea Elena Udrea. Şi la poliţie, şi la DNA a venit îmbrăcată la fel ca seara trecută în Parlament, când şi-a jucat ultima carte în faţa colegilor deputaţi. Preventiv, redacţiile televiziunilor au reacţionat în faţa informațiilor puține.

Încă de dimineaţă un batalion de reporteri şi cameramani a împânzit cartierul rezidenţial unde locuieşte Elena Udrea, un alt batalion a fost mobilizat la Secţia de poliţie şi al treilea front a fost dechis la DNA.  

ACTUALIZARE 11:56 Elena Udrea a ajuns la sediul DNA. Este o îmbulzeală de nedescris. Flancată de bodyguarzii săi, Elena Udrea le-a cerut ziariștilor să-i permită să intre în DNA.

Interesul presei este extrem de mare, pentru că există speculații că Elena Udrea va face un denunț la DNA, potrivit corespondentului Digi24 de la fața locului. Întrebată dacă va face un denunț, ea a spus: „Dacă-mi faceți loc să intru, voi face ceea ce am de făcut”. Ea a precizat că va fi audiată în dosarul Microsoft.

Ca și în precedenta ocazie când a fost chemată la DNA, Elena Udrea a fost întâmpinată și de huiduielile câtorva protestatari.

ACTUALIZARE 11:44 Avocatul Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, fost procuror anticorupție, a ajuns la DNA. El a declarat presei că audierea clientei sale se face ca urmare a unei solicitări pe care a făcut-o vineri și care a fost înregistrată luni la DNA.

ACTUALIZARE 10:56 Elena Udrea a sosit la Secția 2 de Poliție. Era obligația ei ca în fiecare zi de marți, până în ora 11:00 să ajungă aici, conform condițiilor controlului judiciar. Vizibil emoționată, dar zâmbitoare, Elena Udrea nu a făcut declarații. Și-a uitat însă documentele în mașină. Una dintre persoanele din jur s-a întors după documente.

Elena Udrea nu a stat mult în secția de poliție, doar câteva minute. La ieșire, le-a spus ziariștilor: „Ne vedem la ora 12:00 la DNA”.

Dialog Elena Udrea-reporteri:

- Mulţumesc mult. Mulţumesc din suflet!
- Sunteţi pregătită, aveţi emoţii?
- Ne vedem la 12 la DNA.
- Sunteţi dezamăgită de colegi?
- Eu nu sunt dezamăgită deloc în viaţă, în general.
- Credeţi că veţi fi arestată azi?
- Haideţi să vedem. La 12 ne vedem la DNA.
- Cu domnul Băsescu când aţi vorbit ultima oară?
- Mulţumesc frumos.



Elena Udrea este așteptată la DNA în jurul orei 11:00.

Din cauza citării la DNA - pe care e posibil să o fi primit telefonic, în această dimineață, în jurul orei 8:00 - este posibil să nu se mai prezinte la Secția 2 de poliție. Deputatul poate da un telefon la poliție și poate anunța că a fost citată la DNA, caz în care ar putea fi scutită de vizita la poliție pe care ar trebui să o facă potrivit condițiilor controlului judiciar.

Elena Udrea ar putea ajunge în orice moment după gratii, după ce deputaţii au avizat toate cererile pentru începerea urmăririi penale şi arestare preventivă în dosarele Microsoft şi Gala Bute. Hotărârile au apărut deja în Monitorul Oficial. 

În primă instanță, DNA ar putea dispune reținerea deputatului pentru 24 de ore, urmând ca apoi o eventuală cerere de arestare preventivă să fie trimisă instanței supreme.

DNA nu a precizat în ce dosar a citat-o, marți, pe Elena Udrea - Microsoft sau Gala Bute.

Sebastian Ghiță și Victor Ponta, marii absenți de la votul împotriva Elenei Udrea

Deputaţii au stat, luni, până după miezul nopţii pentru a aviza toate cele șase cereri venite din partea procurorilor, trei pentru începerea urmăririi penale şi încă trei pentru arestare preventivă. DNA o acuză de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţia de avere în dosarele Microsoft şi Gala Bute.

De la votul din Parlament a lipsit Sebastian Ghiţă, al cărui nume a fost menţionat în dezvăluirile făcute de Elena Udrea în ultimele două săptămâni. Alt mare absent a fost premierul Victor Ponta.

Filmul votului în Parlament

La 19:30, avizul pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul Galei Bute a fost luat în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor. Zece minute mai târziu, deputatul a urcat la tribună şi a luat cuvântul.

„Ceea ce vă cer este să nu fiți părtași la un abuz care este încercarea de arestare a mea. Nu există niciun argument legal în acest moment pentru care să se ceară arestarea preventivă a Elenei Udrea. Există teama de ce aș putea spune. Într-o țară în care oricine poate fi găsit vinovat și de vini închipuite, un om care deține secretele tuturor este stăpânul tuturor. Cererile au venit după ce am depus acel denunț penal și după ce am dat acel interviu în care am formulat acuzații la adresa generalului SRI. Nu înainte!”, a declarat Elena Udrea de la tribuna Parlamentului.

Imediat după ce a terminat ce a avut de spus, Elena Udrea a plecat din Palatul Parlamentului.

- Nu aşteptaţi să vedeţi cum votează colegii? a fost întrebată de jurnaliști.

- Pot vedea cum votează colegii şi din altă parte, a răspuns Elena Udrea.

Cu trei minute înainte de ora 20:00, aleşii au început votul privind cererea de arestare preventivă a deputatului în dosarul Gala Bute: voturi pentru - 219, voturi contra - 102.

Următorul vot: încuvinţarea arestării în dosarul Microsoft.: voturi pentru - 202 , voturi contra - 65.

Ultimul vot s-a prelungit după miezul nopţii. Majoritatea deputaţilor decid înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestării preventive a Elenei Udrea: voturi pentru - 152, voturi contra – 82.

Alături de cererile de arestare preventivă, aleşii au încuviinţat şi extinderea urmăririi penale în dosarele Gala Bute şi Microsoft.

La scurt timp după primul vot, Elena Udrea le-a transmis un mesaj deputaţilor pe o reţea de socializare:

„Parlamentul a avut o şansă, dar a ratat-o. Eu îmi asum destinul. Subiectul nu trebuie să fie ce se întâmplă cu mine, ci cum va arăta România condusă din umbră discreţionar şi ocult, odată ce adevărul a fost suprimat”.

Citiți și:

Cristian Tudor Popescu, despre gestul făcut de Elena Udrea la finalul discursului din Parlament
Acuzațiile care i se aduc Elenei Udrea

Camera Deputaţilor a dat luni şase voturi distincte, cu bile, pentru solicitările justiţiei în privinţa Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.

Astfel, forul legislativ a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, fiind înregistrate 285 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă". Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ s-a referit la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul nr.50/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Camera Deputaţilor a aprobat apoi cererea privind încuviinţarea extinderii urmăririi penale în dosarul Gala Bute. Proiectul de hotărâre a Camerei Deputaţilor întocmit ca urmare a solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în dosarul nr.50/P/2014 al DNA, a fost adoptat cu 278 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă".

Camera a aprobat şi încuviinţarea cererii de arestare preventivă formulată în dosarul Gala Bute în privinţa Elenei Udrea. Rezultatul votului la proiectul de hotărâre referitor la cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea Parchetului de pe lângă ICCJ, de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Elena Udrea, formulată în dosarul nr.50/P/2014 al DNA, a fost de 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă".

Un al patrulea vot a vizat cererea de urmărire penală în dosarul Microsoft în privinţa Elenei Udrea. Camera a aprobat, cu 243 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă", proiectul de hotărâre întocmit în urma solicitării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitoare la formularea cererii de urmărire penală împotriva deputatului Elena Udrea, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, în dosarul nr.880/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Camera Deputaţilor a aprobat şi solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului în dosarul Microsoft. Camera a aprobat, cu 202 voturi "pentru" şi 65 "împotrivă", cererea ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea PICCJ, de reţinere şi arestare preventivă a deputatului Elena Udrea, formulată în dosarul nr.880/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, Camera a aprobat şi cererea formulată în cazul Elenei Udrea privind încuviinţarea arestării preventive prin înlocuirea controlului judiciar, în dosarul Microsoft. Proiectul de hotărâre a Camerei Deputaţilor aferent cererii ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea PICCJ, de încuviinţare a arestării preventive a Elenei Udrea, prin înlocuirea controlului judiciar dispus la data de 29 ianuarie, formulată în dosarul nr.880/P/2014 al DNA, a fost adoptat cu 152 de voturi "pentru" şi 82 "împotrivă". (sursa: Mediafax)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri