PRIMELE IMAGINI. Fabrică de bani pentru mafia italiană, descoperită la Oradea

Data publicării:
politia-generic-604-diana-iurkiewicz

 

Anchetatorii au observat că, în zona respectivă, mai mulţi cetăţeni italieni intrau şi ieşeau de mai multe ori pe zi dintr-o clădire, astfel că zona a fost monitorizată timp de un an şi jumătate.

(VIDEO - Primele imagini de la descinderi)

Procurorii DIICOT nu au acţionat pe moment, ci au aşteptat să vadă unde vor ajunge sumele de bani.

13 milioane de euro, bani falşi tipăriţi într-un depozit de la marginea oraşului Oradea, urmau să ajung în mâinile mafioţilor italieni. Bancnotele de 50 şi 100 de euro erau replică fidelă a celor originale. „Avem de-a face cu cea mai mare captură de monedă falsă din 1989 până în prezent”, a declarat Alina Bica, procuror DIICOT.

Procurorii i-au lăsat pe suspecţi să urce banii într-o autoutilitară care a tranzitat Ungaria şi apoi Slovenia. La câţiva kilometri de Milano TIR-ul plin cu bani a fost oprit de ofiţerii italieni antimafie.

Suspecţii fac parte din gruparea „Napoli”, ai cărei membri supraveghează acea zonă, colectează taxe de protecţie de la agricultori şi oameni de afaceri.

La câteva ore după ce poliţiştii italieni au capturat transportul cu bani falsi, procurorii DIICOT au descins la depozitul din Oradea unde erau fabricate bancnotele. Aici au fost găsiţi alţi bani falşi, 17 milioane de euro.

Suspecţii au aruncat 90.000 de euro la o groapă de gunoi din apropierea oraşului. Două tiparnițe, cerneala folosită, dar și matrițele aferente fabricării au fost confiscate.

Patru persoane, trei italieni şi un român, au fost duse la audieri. 

Ei sunt urmăriţi penal pentru constituire de grup infracțional organizat, falsificare de monede, falsificare de valori străine şi deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori.

Cei patru italieni sunt suspectaţi că, împreună cu mai multe persoane, printre care și români, în perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, au contrafăcut bancnote de 20, 50 și 100 de euro, prin intermediul unei firme aparținând unui italian, folosind ca tehnică de tipărire şi contrafacere "metoda offset".

"Sub coordonarea suspectului RV, membrii grupului procurau hârtia și vopselurile, precum și celelalte materiale necesare asigurării elementelor de siguranță a falsului și tipăreau bancnote contrafăcute la o locaţie din județul Bihor", susţin procurorii DIICOT.

Banii falsificați în cantități mari erau depozitați la sediile unor societăți comerciale, apoi erau transportați și distribuiți în țările Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri