Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, declaraţii în dosarul ANRP1

Data publicării:
alina bica alta captura

 

UPDATE 12.40 Şedinţa instanţei s-a încheiat, iar următoarele termene pentru acest dosar sunt stabilite pentru 9 iunie, ora 12.30 şi 19 iunie, ora 10.00. La aceste termene vor fi audiaţi Nuţiu Emil, Alexandru Lăcrămioara şi Bogdan Dragoş George. De asemenea, va fi citată la termenul de 9 iunie Marinescu Cisman Laura, expert topograf.

UPDATE 12.35 În acest moment se discută cererea Alinei Bica de ridicare a popririi pe contul de salariu, iar avocaţii solicită ridicarea măsurii pentru două treimi din contul de salariu.

UPDATE 11.40. Gheorghe Stelian spune că nu a avut niciodată intenţia de a prejudicia statul român şi vrea să arate instanţei că are intenţia să plătească prejudiciul, daca acesta se va stabili printr-o nouă evaluare. 

UPDATE 11.25 Gheorghe Stelian declară că după obţinerea decizie de despăgubire, Dorin Cocoş i-a pretins suma de 10 milioane de euro pentru susţinerea şi urgentarea dosarului în cadrul ANRP. Banii au fost livraţi, conform lui Gheorghe Stelian, în mai multe rate, cash: 500.000 şi 1.000.000 de euro. Stelian a acceptat să îi dea banii pentru că a mers pe formula juridică propusă de el (n.red. Dorin Cocoş). După aceasta, Stelian a mers la ANRP şi a obţinut despăgubirea. Întrebat fiind dacă suma cerută de Dorin Cocoş nu i s-a părut prea mare, mai ales ca pierduse deja alte 10 milioane de euro, Stelian declară că nu i s-a părut o sumă mare pentru că el a investit doar 1,5 milioane de euro + costuri adiacente, iar suma totala obţinută de la ANRP a fost de 86 de milioane de euro.

UPDATE 11.20. Dosarul a fost validat la 15.03.2011, iar până la acea dată Gh Stelian spune că nu a cunoscut pe nimeni din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Conform declaraţiei lui Gh Stelian, la sfârşitul lui 2011, acest l-a cunoscut pe Sergiu Diacomatu prin intermediul lui Alin Cocoş şi a aflat că acesta a lucrat în comisia ANRP. În toamna lui 2014, la un restaurant Gh Stelian a cunoscut-o la un restaurant pe Alina Bica, care i-a fost prezentată de Ana Maria Topoliceanu, o fostă avocată a lui Gheorghe Stelian.

UPDATE 11.15  Alin Cocoş şi Gheorghe Gabriel l-au întrebat pe Gh. Stelian dacă nu era interesat să înstraineze o parte din dosar. S-au purtat negocieri cu Gheorghe Gabriel, apoi cu alte două persoane: Andrici Adrian şi Vişoiu Valentin. Gheorghe Stelian a încheiat un contract de cesiune pentru un procent de 25% din totalul despăgubirilor pentru suma de 10 milioane de euro. Dorin Cocoş a fost înştiinţat că a fost depus raportul şi despre suma la care a fost evaluat terenul. Dorin Cocoş i-a cerut lui Stelian să stea liniştit şi să aibă răbdare. Dorin Cocoş a fost perceput ca un intermediar, dar care nu a comunicat niciun nume din ANRP.

UPDATE 11.10. După acest moment, Gheorghe Stelian a înstrăinat 25% din valoare către alte trei persoane pentru suma de 10 milioane de euro. A luat această decizie, deşi ştia valoarea totală a despăgubirilor pentru că nu avea certitudinea că va încasa valoarea totală a despăgubirilor de la Fondul Proprietatea. Prin intermediul lui Dorin Cocoş. Gheorghe Stelian l-a cunoscut pe Gheorghe Gabriel care se ocupa de tranzacţionarea de acţiuni la Fondul Proprietatea. 

UPDATE 11.00. După întâlnire, Dorin Cocoş i-a solicitat lui Gheorghe Stelian să urgenteze evaluarea  pentru că urma să aibă loc o şedinţă în cadrul ANRP. Gheorghe Stelian a luat legătura din nou cu persoana care îl contactase iniţial şi a avut loc o întâlnire peste o săptămână în zona Harghita sau Târgu Mureş, întâlnire care a avut loc într-o benzinărie. Gheorghe Stelian i-a oferit 30.000 de euro pentru urgentarea raportului de expertiză, dar persoana nu a solicitat acea sumă şi nici nu ştia că există în plicul pe care l-a primit. La un alt interval Stelian a fost contactat, a luat cunoştinţă de raport şi a semnat, fiind singurele momente în care a interacţionat cu evaluatorul.

UPDATE 10.40. Conform lui Gheorghe Stelian, Dorin Cocoş nu i-a solicitat niciun ban, dar l-a asigurat că totul va fi bine, dar Stelian precizează că ideea de a proceda în acest fel i-a aparţinut lui Cocoş. Fostul soţ al Elenei Udrea nu i-a precizat niciodată care este modalitatea prin care se va soluţiona dosarul. Nu i-a spus dacă sau cum va interveni la persoane din cadrul comisiei sau din cadrul instituţiei şi nu i-a spus nici că ar cunoaşte vreo persoană la care să apeleze pentru soluţionarea dosarului. După ajungerea dosarului la ANRP, Gheorghe Stelian a fost apelat la finalul anului 2010 de o persoană care i-a comunicat că a fost desemnată să efectueze raportul de evaluare. În faţa sediului ANRP s-a stabilit şi realizat o întâlnire cu această persoană care nu era inculpatul Nuţiu Emil, conform lui Gheorghe Stelian.

UPDATE 10.30. Gheorghe Stelian declară că l-a cunoscut în 2007 pe Dorin Cocoş în urma unei tranzacţii cu un teren situat pe strada Frederic Chopin, teren cumpărat de Cocoş direct de la Gheorghe Stelian. După doi sau trei ani Dorin Cocoş l-a întrebat pe Gh. Stelian dacă nu are nişte drepturi pe care să le valorifice în timp scurt, iar Cocoş l-a informat că aceste drepturi pot fi valorificate rapid prin acţiuni la Fondul Proprietatea. Stelian declară că până atunci nu cunoştea această modalitate de valorificare şi nu avea cunoştinţă de ANRP, iar acesta e singurul dosar pe care l-a avut la această instituţie.

UPDATE 10.20. Conform declaraţiei făcute de Gheorghe Stelian, Daniela Faier a făcut demersuri şi la Primăria Sectorului 2, dar şi la Primăria Capitalei. De asemenea, declară că a solicitat memorii tehnice pentru încheierea acestuia. Deţine actele care i-au fost înmânate de Simigalia. În 22.04.2010, Gheorghe Stelian a mers la Bruxelles impreuna cu doamna Faier, unde s-a întâlnit cu Simigalia pentru a semna actul şi vira plata datorată. Locul de întâlnire a fost stabilitla Bruxelles, pentru că Simigalia era diplomat. După semnarea actelor şi preluarea drepturilor litigioase, Gheorghe Stelian a înştiinţat Primăria Sectorului 2 şi Primăria Capitalei că el este noul proprietar şi a preluat drepturile.

UPDATE 10.15. Gheorghe Stelian, principalul beneficiar al despăguburilor acordate de ANRP, este de acord să dea declaraţii. În timpul urmăririi penale a mai făcut declaraţii pe care le menţine. Acesta spune că prin intermediul unei persoane care se ocupa de cesionări de drepturi litigioase a fost pus în legătură cu Daniela Faier, avocat, care îl reprezenta pe Simigalia Dino Gianni. Italianul deţinea drepturile de proprietate ale unui teren de 14 ha în parcul Plumbuita, unde se afla în anii '30 fabrica de cărămidă Simigalia. Gheorghe Stelian spune că a purtat negocierile cu avocata si Daniela Faier şi proprietarul Simigalia Dino Gianni timp de un an şi jumătate, iar în această perioadă a primit "procură pentru a face demersuri la autorităţi".

UPDATE 10.10. Avocatul Alinei Bica solicită ridicarea parţială a popririi pe un cont de card al acesteia, deoarece în acest cont îşi încasa salariul

UPDATE 10.05 Completul a respins cererea de constituire a părţii civile.

UPDATE 10.00. Daniel Nicolescu a făcut un memoriu prin care solicită despăgubiri şi declară că se va constitui parte civilă, cerând daune de 100.000 de euro. 

UPDATE 09.00 La ajungerea la ICCJ, fiind întrebată de reporteri dacă era potrivit să fie prietenă cu Elena Udrea în contextul în care aceasta era cercetată în dosarul BRD, Alina Bica a spus că " nu era cercetată şi nu îi apărea numele".


În acest dosar, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu după ce, în calitate de membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, a acordat o despăgubire supraevaluată omului de afaceri Gheorghe Stelian. Tot la instanţa supremă, Bica încearcă să obţină şi o măsură mai blândă decât arestul la domiciliu în al doilea dosar.

Reamintim că în dosarul în care s-a dispus arestarea sa la domiciliu, Bica a fost trimisă în judecată, în 15 decembrie 2014, pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, împreună cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În acelaşi dosar sunt judecaţi pentru abuz în serviciu Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Aceştia se află în arest la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

În urma întocmirii acestui caz, procurorii au descoperit noi informaţii despre Alina Bica, motiv pentru care au mai deschis un nou dosar penal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri