Fostul ministru Corneliu Dobriţoiu, audiat la DNA în dosarul „Case pentru generali”

Data publicării:
corneliu dobritoiu mediafax

ACTUALIZARE 15.35. Potrivit unui comunicat DNA de azi, valoarea prejudiciului cauzat Ministerului Apărării Naţionale de cei doi se estimează la suma de 1,2 milioane lei.

Potrivit procurorilor DNA. generalui maior în rezervă Corneliu Dobrițoiu, fost cadru al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.

General de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Celor doi învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile astăzi.

Conform rezoluției de începere a urmăririi penale, „există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), învinuitul Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari - cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor)”

Conform acelei legi, detaliată de DNA, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat.

Mai mult, potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, s-a stabilit că „învinuitul Dobriţoiu Corneliu, a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în regim subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, cu încălcarea prevederilor legale, făcând uz de declaraţii false care au fost de natură să îi inducă în eroare pe membrii comisiei de vânzare. Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat, din data de 29 iunie 2005, nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării.

„Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală”, arată documentul DNA.

Alături de Dobriţoiu Corneliu alte zece persoane cu funcții de conducere din MApN au achiziționat, în condiții nelegale, locuințe de serviciu la preţ subvenţionat. Şi faţă de aceste persoane se efectuează acte de urmărire penală.

ACTUALIZARE 11.10. „Nu am dat o declaraţie, avocaţii au făcut o cerere pentru studierea dosarului. Nu sunt probe administrate în plus faţă de 2009”, a declarat Corneliu Dobriţoiu, după ce a ieşit din sediul DNA.

Nu a fost nicio intenţie de a trece sub tăcere, cum s-a vehiculat, anumite contracte. Am făcut rectificarea în perioada în care eram ministru, nu după”, a spus fostul ministru care a confirmat că s-a început urmărirea penală împotriva sa.

El a precizat că în 2005 a făcut un memorandum pentru o locuinţă, procurorii susţinând că el mai avea o casă. Dobriţoiu a precizat însă că era vorba de o locuinţă de vacaţnă, care era trecută în declaraţia de avere.

În actul adiţional de cumpărare a casei preţul a fost redus la jumătate.

Am fost invitat să parcurgem împreună cu avocaţii nişte elemente dintr-un dosar început în 2006 pentru care am fost chemat o dată, în 2009 şi acum să vedem dacă sunt date suplimentare la dosar. Am respectat condiţiile legale, având o casă de vacanţă era prevăzută în declaraţia de avere. Ce pot să spun este că nu mi-am dat eu casă, nu am stabilit eu preţuri, în fine. Nu am fost în nicio relaţie de subordonare cu structura care a întocmit dosarele pentru aprobare”, a declarat fostul ministru al Apărării.

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobrițoiu, pentru fapte de corupție în dosarul „Case pentru generali”.

Fostul ministru este acuzat de abuz în serviciu.

Mai concret, generalul este acuzat că s-ar fi folosit de funcţia lui pentru a cumpăra, ilegal, o locuinţă destinată militarilor cu venituri mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri