Frauda de la Spitalul Athena din Timișoara, demascată de medicii neplătiți

Data publicării:
spital athena timisoara

Procurorul a prezentat în sala de judecată cum funcţiona reţeaua decontărilor pentru servicii medicale fictive. A aflat totul după audierea unor foşti angajaţi ai spitalului privat.

„Se făceau presiuni incredibile asupra lor. Ei ne-au condus la cazul în care o familie întreagă a fost internată fictiv. Mamă, tată, fiu, fiică, socru şi soacră, toţi apar în acte că au stat, în aceeaşi săptămână, internaţi în spital. Fiecare cu altă boală. În cazul în care nu aducea suficienţi pacienţi, directorul risca să fie concediat pentru management defectuos”, se precizează în declarația procurorului.

După percheziţii, anchetatorii au găsit în spital 40 de dosare falsificate. Pacienţii veniţi doar pentru analize figurau ca fiind internaţi.

Cei de la Casa de Asigurări verificau doar codurile numerice personale şi codul aferent bolilor pentru care pacienţii erau internaţi. Aceleaşi persoane erau internate succesiv pentru afecţiuni diferite”, mai spune procurorul.

Ancheta a scos în evidenţă şi modul deficitar în care cei de la Casa de Asigurări de Sănătate Timiş au controlau actele pentru decontare.

„Lucrează șapte persoane la serviciul de control. Aceste persoane verifică furnizorii aflați în relație contractuală. Prin furnizori însemnând spitale, farmacii, medici de familie, medici specialiști și laboratoare”, afirmă Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt Casa Județeană de Asigurări Timiş.

Directorul acuzat consideră că totul e o răzbunare.

„Eu spun că nu s-au făcut falsuri. Eu cel puțin nu ştiu, dacă dânşii ştiu că s-au făcut atunci nu au decât să le scoată la iveală. (n.r. - Reporter: Și totuşi trei angajați au depus mărturie. De vină ar fi datoriile financiare?) Nu. Doi dintre cei trei foşti angajați au fost eliberați din funcție din motive de incompetență profesională”, susține Dan Szabo, directorul spitalului privat.

El consideră că totul este o răzbunare.

O răzbunare ar fi putut veni şi din partea foştilor angajaţi nemulţumiţi pentru că nu şi-au primit lefurile la timp.

„Când am preluat managementul spitalului, unitatea avea datorii de 260.000 de euro către angajaţi. Am luat un împrumut pentru a onora o parte din salarii. Şeful unităţii de Neontalogie mai avea de primit 30.000 de euro. A cerut în schimbul banilor o parte din spital. Nu am acceptat, el şi-a dat demisia şi şi-a deschis o clinică concurentă. Procurorii mai au declaraţii de la două foste contabile. Ele au fost date afară pentru că bilanţurile contabile erau făcute sub orice critică”, se arată în declarația directoului spitalului.

Directorul spitalului privat Athena Hospital din Timişoara, acuzat de fals şi înşelăciune, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Dan Szabo ar fi decontat la Casa de Asigurări de Sănătate tratamente fictive pentru pacienţi inexistenţi. În acelaşi caz este cercetată în libertate şi asistenta-şefă a unităţii. Joi, la audieri, directorul a afirmat că falsurile de care este acuzat Athena Hospital sunt generalizate în întregul sistem sanitar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri