Gabriel Oprea, urmărit penal: „Au fost amenințări la adresa conducerii MAI într-un an complex din punct de vedere al securității interne, internaționale”

Data publicării:
20160205 OPREA 04 INQ Octav Ganea 2

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Actualizare 10:55. Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de procurorii DNA.

„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la data de 24 februarie 2016, a cererii transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, în prezent senator în Parlamentul României, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Suspectului OPREA GABRIEL i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”



Actualizare 10.10. Gabriel Oprea a ieșit din DNA și a spus că a fost citat în legătură cu dosarul legat de achiziționarea unui autovehicul Audi A8.

Tot în anul 2015, sunt documente, se pot verifica, instituțiile abilitate ale statului au identificat amenințări la adresa conducerii Ministerului de Interne din anul 2015, într-un an complex din punct de vedere al securității interne, internaționale. Sunt documente în acest sens. S-a lucrat integrat, se poate documente Ministerul de Interne, DIPI, SRI, Direcția Generală de Informații a Armatei. În acest context, DIPI a reînființat o fostă unitate de pază a conducerii Ministerului de Interne, Acvila. Au plecat de la zero, printre altele au achiziționat o mașină care este în acest dosar. Nu am cerut această mașină”, a spus Gabriel Oprea, la plecarea DNA.

Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecție. Sunt nevinovat”, a adăugat el.

Fostul ministru a refuzat să răspundă dacă bodyguarzii care l-au însoțit în această dimineață sunt angajați ai statului sau sunt de la o firmă privată.  

Procurorii îl acuză în acest dosar că Gabriel Oprea ar fi fost de acord ca din banii DIPI să fie cumpărat autoturismul de lux pe care l-a folosit exclusiv.

Mai mult, procurorii anticorupție spun că în sediul Ministerului, şeful de la interne avea canapele noi, dar şi un jacuzzi, cumpărate tot din banii pe care ministerul ar fi trebuit să-i cheltuiască pentru combaterea corupţiei.


Gabriel Oprea a venit însoțit de avocat și de bodyguarzi pentru a se proteja de jurnaliști. Cel mai probabil a fost chemat în legătură cu ce de-al doilea dosar.

Săptămâna trecută, senatorii au decis că Gabriel Oprea poate fi urmărit penal în dosarul în care este din nou acuzat de abuz în serviciu.

Denunţătorii sunt trei ofiţeri din MAI a căror identitate este protejată de procurorii DNA. Ofițerii l-ar fi dat de gol pe Oprea că a folosit banii ministerului pentru o mașină de lux și un jacuzzi. 

Gabriel Oprea a spus că acuzațiile sunt nefondate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri