Inspecţia Judiciară a decis că afirmaţiile premierului sunt de natură să afecteze justiţia

Data publicării:
victor ponta la digi24 1

Acest raport al Inspecţiei Judiciare urmează să ajungă pe masa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care va analiza concluziile Inspecției.

În cazul în care plenul decide să admită aceste concluzii, potrivit cărora afirmațiile premierului sunt de natură să afecteze independența justiției, va adopta o poziție publică în care va sancționa declarațiile lui Victor Ponta.

Ce a spus Victor Ponta

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a afirmat duminica trecută că îşi menţine declaraţiile în privinţa condamnării lui Adrian Năstase, arătând că el a exprimat doar nişte realităţi care nu au nicio legătură cu independenţa justiţiei.

„Procesele penale împotriva lui Adrian Năstase au pornit imediat după alegerile pierdute în 2004, conduse de Morar şi Macovei, iar scopul lui Traian Băsescu şi al clicii lui a fost distrugerea omului politic Adrian Năstase. Este o realitate. Nu am voie să spun realităţi, pe care cei mai mulţi oameni le gândesc? Sunt obligat să spun lucrurile astea”, a afirmat Victor Ponta, duminică, într-o emisiune televizată, citat de Mediafax.

Instanţa supremă i-a condamnat luni, 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

Ulterior, la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, şefii justiţiei au dat explicaţii despre situaţia magistraţilor atacaţi în declaraţiile publice ale premierului Victor Ponta. 

Reacții

Mihai Răzvan Ungureanu, președintele partidului Forța Civică: „Politcienii trebuie să învețe două lucruri: nu au voie să comenteze ce face justiția și 2. dacă unul dintre ei este luat la întrebări să nu spună altceva decvât că justiția trebuie să-și facă treaba”. 

„România are un premier care nu posedă niciun fel de conștiință asupra a ceea ce înseamnă statutul de premier, depășindu-și complet atribuțiile. Într-un stat european, democratic, este inadmisibil ca șeful Executivului să facă declarații cu țintă directă către justiție”.

Profesorul Ioan Stanomir: „Acest raport are o greutate foarte importantă, pentru că este un cuvânt oficial al breslei care relevă natura inacceptabilă a tipului de intervenție pe care l-a făcut premierul. (...) Dacă eu aș fi membru PSD, un asemenea punct de vedere ca cel exprimat de premier m-ar dezonora”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...