JAFUL SECOLULUI. Tablourile furate din Olanda nu ar fi fost arse, ci ar fi ajuns în Ucraina

Data publicării:
radu dogaru - tablouri - 6144343-AFP Mediafax Foto-DANIEL MIHAILESCU

La un an de la începerea anchetei, Radu Dogaru, suspectul principal, răstoarnă întreaga investigaţie, în faţa instanţei. El spune că a predat tablourile unui traficant de opere de artă. Asta după ce poliţiştii şi procurorii au căutat luni întregi operele furate prin satele din Deltă, în sobe sau la gropile de gunoi.

Radu Dogaru le-a dat judecătorilor şi adresa traficantului ucarinean din Londra şi i-a îndemnat pe procurori să îl caute. Mai mult, suspectul îi acuză pe poliţiştii olandezi că nu au vrut să primească 5 dintre opere. Potrivit lui Radu Dogaru, Poliţia Olandeză ar fi vrut să recupereze toate cele 7 picturi odată.

După refuzul olandezilor, suspectul i-ar fi spus mamei sale, acuzată şi ea în dosar, să le predea ucraineanului. Surse apropiate anchetei arată că Dogaru a încercat să propună un astfel de târg, în schimbul extrădrii sale la Londra, acolo unde ar fi primit o pedeapsă mult mai mică decât în România.

Până acum cei 6 suspecţi de furtul tablourilor şi-au schimbat declaraţiile de nenumărate ori. Ei susţin acum că de fapt au furat simple reproduceri, şi nu opere originale. „Este cunoscută politica unor muzee de a pune în realitate copii perfecte, iar originalele să fie adăpostite în seifurile muzeului”, a explicat Cătălin Dancu, avocat.

Presa olandeză, prezentă la procesul din România, pare surprinsă de noua pistă lansată de apărare. „Nu pot să cred, dar acum, că a spus că au primit şi ajutor din interior, adică din rândul angajaţilor care lucrează la Kunsthal, orice este posibil”, a subliniat Janneke Vos, de la Agenţia Naţională de Presă din Olanda.

Expertiza cenuşei colectate din soba în care ar fi fost arse tablourile nu a lămurit dacă reziduurile provin de la picturi originale sau de la nişte copii

Copii sau originale, tablourile erau asigurate pentru suma de 18 milioane de euro, despăgubire pe care proprietarul ar fi încasat-o deja.

Cei 6 suspecţi români sunt acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au furat cele 7 tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Suspecții în cazul jafului de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost audiați azi de magistrați pentru a afla indicii despre locul în care se află tablourile în valoare de milioane de euro furate din Olanda.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri