Klaus Iohannis sesizează CCR după votul din Senat în cazul lui Dan Şova

Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

 Preşedintele Klaus Iohannis cere Curţii Constituţionale să se exprime în cazul votului din Senat referitor la arestarea lui Dan Şova

După ce senatorii liberali au spus că vor contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) ce s-a întâmplat ieri în Senat în cazul Dan Şova şi după ce DNA a cerut CSM să intervină la CCR, preşedintele Klaus Iohannis cere Curţii să soluţioneze situaţia.

Şeful statului invocă un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi CSM, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte.

Klaus Iohannis cere Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra a ceea ce s-a întâmplat ieri în Senat.

În cazul lui Dan Şova, deşi s-a întrunit numărul de voturi necesar pentru a i se ridica imunitatea, conform Constituţiei, care susţine că este nevoie de o majoritate simplă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ales să declare că nu a fost întrunită majoritatea absolută – adică jumătate plus unul din totalul senatorilor. Astfel, preşedintele Senatului a ales să aplice procedura de vot din Regulamentul Senatului, iar Dan Şova a rămas cu imunitate.

Klaus Iohannis arată, într-un comunicat de presă , că cea care are prioritate în astfel de cazuri este Constituţia, nu regulamentul.

Preşedintele menţionează că, într-un caz similar care s-a petrecut tot ieri, Camera Deputaţilor a decis ridicarea imunităţii liberalului Theodor Nicolescu cu majoritate simplă. În acest caz, Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost pus în acord cu legea fundamentală.   

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 26 martie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale, domnul Augustin Zegrean, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Vă solicit să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”, se mai arată în comunicat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri