Livia Stanciu, președintele ÎCCJ: Premierul să nu mai facă afirmații care pot conduce la decredibilizarea justiției!

Data publicării:
livia stanciu inalta curte iccj-1

„Să faci afirmații că în aceste dosare soluțiile se pronunță nu pe probe, ci pe alte criterii, eventual ingerințe politice, e grav”, a declarat Livia Stanciu. „Este extrem de grav ca oameni politici care dețin importante funcții în stat fac afirmații care nu urmăresc decât decât decredibilizarea sistemului judiciar”, a adăugat Livia Stanciu.

„Ca premier al României, să induci ideea că la Înalta Curte dosarele se judecă în raport de culoarea politică a inculpaților e extrem de grav. (...) L-am auzit pe premier spunând că 'eu nu mă pronunţ decât după ce hotărâruile sunt definitiv pronunţate de judecători'. Într-un interviu al său recent s-a pronunțat și nu e prima oară. Nu e permis premierului României să facă afirmații, aprecieri cu privire la persoana unui inculpat, că e om extraordinar – mă refer la Becali – atât timp cât dosarul e la judecată. Aceeași afirmație am văzut-o și la Relu Fenechiu. Să lase colegii judecători, să nu mai facă astfel de afirmații care nu pot conduce decât la decredibilizarea justiției, la scăderea încrederii populației în justiție!”, a cerut Livia Stanciu.

Un raport al Inspecţiei Judiciare transmis plenului CSM a conchis că afirmaţiile premierului Victor Ponta după cea de-a doua condamnare a lui Adrian Năstase sunt de natură să afecteze independența justiției.

Ea spune că judecătorii Înaltei Curți sunt total nemulțumiți de aceste reacții ale premierului. „Ați sesizat că noi am manifestat decență, nu am ieșit după fiecare atac al politicienilor, am crezut că vor restrânge aceste atacuri la adresa justiției, dar constat în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică”, s-a plâns Livia Stanciu.

Președintele Înaltei Curți a comentat și decizia de ieri a Curții Constituționale în privința modificărilor aduse de parlamentari Codului Penal: „Împrejurarea că CCR și-a însuși în totalitate motivația hotărârii pronunțate de instanța supremă demonstrează că demersul ÎCCJ a fost unul corect și legal. A fost foarte grav faptul că s-a urmărit acea modificare a noțiunii de funcționar public. Cei care afirmă că sunt absolvenți de Drept, faptul că au făcut afirmații că acea modificare era legală mie îmi pune foarte mari semne de întrebare”.

Livia Stanciu: Am cerut CSM ca de fiecare dată să se manifeste public, nu cu formulări generale

Președintele Înaltei Curți a declarat, la ieșirea de la ședința CSM, că a cerut acestui for ca, dacă atacurile la adresa justiției vor continua, de fiecare dată să se manifeste public, cu lucruri punctuale, nu cu formulări generale.

Livia Stanciu a îndemnat la reținere în criticarea justiției, indiferent de funcția pe care o ocupă un anumit politician.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri