Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc sunt audiaţi în dosarul în care Ioan Nicolae este judecat pentru corupţie

Data publicării:
hrebenciuc -Mediafax Foto-Sebastian Sascau

Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc sunt chemaţi miercuri ca martori în faţa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 5. Ei sunt audiaţi în dosarul patronului InterAgro, Ioan Niculae, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie. Ioan Niculae este acuzat că a finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, al cărui nume, alături de cel al lui Viorel Hrebenciuc, este pomenit în interceptările făcute de anchetatori.

În rechizitoriul procurorilor se arată că Ioan Niculae a fost dispus să dea bani pentru campania electorală a lui Mircea Geoană pentru alegerile prezidenţiale, punând însă o condiţie: să aibă un cuvânt de spus când ar fi fost numiţi ministrul Economiei şi şefii Transgaz şi Romgaz. Numirile trebuiau făcute astfel încât să servească intereselor economice ale patronului InterAgro, care a fost interceptat de DNA când făcea presiuni asupra liderului PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, inculpat şi el în dosar.

Din interceptări. Discuţie între Ioan Niculae şi Gheorghe Bunea-Stancu:

Ioan Niculae: Şi spune-i altfel lui Geoană, băi, sunt pregătiţi ăştia de pe la judeţele Brăila, Galaţi, Vaslui, să vină cu câteva mii de oameni în Bucureşti, să te întrebe unde sunt ăia 15 milioane de lei pe hectar pe care i-ai promis în campanie. Trebuie vorbit cu Geoană. Pică dacă nu intră până luni, s-a dus.

Gheorghe Bunea Stancu: (...) Ăsta ce trebuie sa facă? Să dea o Hotărâre de Guvern cu îngrăşămintele, nu?

Ioan Niculae: E făcută. Şi el o plimbă de o lună şi jumătate, nenorocitul ăsta, deşi are banii în buget.”

Sursa: Rechizitoriul DNA.

În dosar a mai fost interceptat şi fostul şef al PSD Bacău, Viorel Hrebenciuc. Stenogramele indică o serie de discuţii purtate de acesta cu Patriarhul Daniel, căruia i-ar fi propus o metodă de finanţare pentru Catedrala Neamului:

Viorel Hrebenciuc: Sigur.

Domn: Ei au zis, domnule, noi stabilim, facem un sindicat de bănci. Aştia de la Spiritus Santus pot să deblocheze 100, 150 de milioane foarte uşor.

Viorel Hrebenciuc: 100 e maxim, a zis.

Domn: Da?

Viorel Hrebenciuc: Da.

Domn: (...) Dar să ştiţi că mai am un pont şi mai mişto. Poate să plătească aşa: să facă vinul de împărtăşanie, vinde... Unii distribuitori, noi... Ne umplem de bani!

Viorel Hrebenciuc: Ai văzut!

Dosarul a fost trimis în judecată la începutul lui 2012. Anchetatorii susţin că Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa din funcţia de şef al PSD Brăila ca să obţină de la patronul InterAgro suma de 1 milion de euro. Ca să mascheze finanţarea ilegală a campaniei, a fost pus la punct următorul mecanism: Niculae trebuia să achite diverse plăţi către furnizorii de servicii care aveau legătură cu campania, inclusiv către institute de sondare a opiniei publice. Din suma negociată, susţine DNA, a fost plătită doar o tranşă, adică 150.000 de euro, sumă cu care Niculae a plătit un sondaj de opinie realizat fictiv de Insomar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri