Parchetul General centralizează dosarele lui Traian Băsescu

Data publicării:
basescu cotroceni - presidency.ro

 

"Ieri (miercuri, n.r.), am dispus să se întocmească o astfel de situaţie şi am solicitat Secţiei de urmărire penală, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată să ne comunice o situaţie a tuturor dosarelor", a spus Tiberiu Niţu, întrebat despre dosarele pe care le-ar avea fostul preşedinte Traian Băsescu şi în care ar putea fi reluată urmărirea penală.

La sfârşitul anului trecut, dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instanţei supreme, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate.

Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie".

Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".

În noiembrie 2014, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, declara, că o posibilă redeschidere a dosarului "Flota" "va fi avută în vedere", precizând că vor fi numeroase persoane care vor face "fel şi fel de solicitări". Şeful Ministerului Public adăuga că aceste analize vor fi făcute în baza probelor şi pe baza dispozițiilor Codului de procedură penală.

Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni săvârşite de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000.

Traian Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiză publicată în timpul primului mandat de preşedinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt folosit de şeful statului în declaraţii publice pentru a-i sancţiona pe cei care l-au învinovăţit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei.

Preşedintele Traian Băsescu spunea, în iunie 2012, că, din câte ştie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihăileanu" şi "Flota" fiind închise, el apreciind că atacurile pe această temă reprezintă minciuni ale "puşcăriabililor".

Băsescu arăta atunci că dosarul "Flota" a fost închis". "Povestea cu Flota o ştiţi. Au fost 111 sau 109 inculpaţi. A existat un procuror al Departamentului Naţional Anticorupţie, Amăriei, care a refuzat să semneze rechizitoriul. Dosarul este închis, oamenii sunt nevinovaţi", a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta declara, în noiembrie 2013, că preşedintele Traian Băsescu nu va mai fi nimic după 2014, poate doar "vreun inculpat" dacă va fi cazul, deoarece îi va expira imunitatea care l-a "salvat" până acum de un dosar în cazul casei din Mihăileanu şi al Flotei şi de care poate ar avea nevoie şi pentru terenul din Călăraşi. El preciza însă că nu se referă la nimic concret, că vorbeşte în principiu, la genul "dacă ar fi cazul", şi că aceasta este treaba justiţiei, nu a lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri