Patronul Tehnologica Radion a fost denunțat de foști angajați. Cum spăla bani Theodor Berna prin contracte cu statul

Data publicării:
schema berna

Apar noi informaţii în dosarul lui Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, unul dintre aşa-numiţii regi ai asfaltului. El a fost arestat preventiv, după ce a făcut afaceri ilegale cu reţeaua de firme-fantomă a unui alt celebru suspect de evaziune. În dosarul fostului consilier guvernamental Marcel Păvăleanu au apărut indicii că Tehnologica Radion spăla bani. Iar lovitura de graţie a venit de la foştii colaboratori şi angajaţi ai lui Berna, care au recunoscut la Parchet implicarea acestuia în afacerile necurate.

Pentru a obţine arestarea lui Theodor Berna, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, procurorii au mers pe firul afacerilor Tehnologica Radion până în 2008. Aşa au descoperit că mai multe lucrări, în valoare de zeci de milioane de lei, au fost paravan ca să poată scoate din circuit alte zeci de milioane de lei, profit pur, pentru care nu a mai plătit nicio taxă la stat.

Este vorba despre lucrări de infrastructură executate de firmă în Bucureşti fie pe strada Valea Ialomiței, fie în Sectorul 2, în centrul Capitalei, pe strada Ion Mihalache, dar şi la magistrala de metrou ce ar trebui să facă legătură dintre Drumul Taberei şi Universitate sau chiar la recent inaugurantul Bulevard Uranus.

Lucrările erau câştigate la licitaţii de firma asfaltatorului.

Cele trei firme implicate, Tehnologica Radion, TELOXIM CON şi PROIECT ALFA CAPITAL, emiteau facturi către mai multe firme-fantomă, pentru servicii care, în realitate, nu erau niciodată prestate. Banii erau viraţi din conturile firmelor fondate de Berna către aceste societăţi-paravan. Însă, pentru a evita plata taxelor către buget, sumele erau retrase din bancă în aceeaşi zi, cash, de intermediari. În acest fel statul nu a mai încasat 23 de milioane de euro, în timp ce sumele rulate prin mecanismul pus la punct de Theodor Berna se ridică 78,5 de milioane de euro.

Procurorii spun că servicii conexe, precum organizarea de şantier, curăţenia, transportul materialelor sau închirierea utilajelor erau subcontractate. Numai că anchetatorii au descoperit că firmele care, în acte, executau asemenea servicii nu aveau nici măcar un angajat. Mai mult, o parte din contracte erau redactate şi semnate de cetăţeni străini care nu vorbeau limba română.

Ancheta a scos la iveală că lucrările de infrastructură nu erau singura sursă de venituri ilicite. Theodor Berna ar fi simulat, ani la rând, cumpărarea şi vânzarea unor mari suprafeţe de terenuri pentru a justifica unele sume de bani. Totul a ieşit la iveală după ce un fost angajat le-a descris procurorilor schema.

După ce se virau banii în conturi, eu personal sau prin persoane interpuse retrăgeam banii în numerar, atât de la ghişeul băncilor, cât şi de la ATM-uri, după care mă deplasam la sediul SC Tehnologica Radion SRL şi îl anunţam pe Berna Theodor că sunt în posesia banilor. Acesta a stabilit ca remiterea sumelor de bani în numerar către el să o fac într-o locaţie aleasă de el, respective o alee din apropierea restaurantului H.H., către o persoană trimisă de aâcesta în numele lui”, se arată într-o hotărâre a Tribunalului Prahova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri