Piața neagră de funcții și legi. Negocieri între înalți funcționari și politicieni, interceptate de DNA

Data publicării:
dosare legi functii

În 2012, pocurorii anticorupţie l-au interceptat pe George Bălan, membru al CSM, în timp ce discuta cu Marcel Sâmpetru, adjunct la comanda serviciului secret al Ministerului de Interne. Cei doi vorbeau despre cine trebuie să ocupe funcţiile de conducere din Parchete.

George Bălan: Şi mă întorc şi completez ce spune Marcel (Sâmpetru, n.r.): nu sunteţi interesaţi cu privire la numirea şefului DNA, pentru că din perspectiva numirii ca preşedinte a lui Crin Antonescu, la pixul lui sunt toate astea...

Marcel Sâmpetru: Deci, trebuie cineva să se ocupe de zona asta, care este foarte importantă. Nu trebuie lăsat... Eu acum ştii la ce mă aştept? Dar n-aş vrea să... Dar mă aştept! Să-i dea lui Victor (Ponta, n.r.) DNA-ul! Înţelegi?

Sursa: referat DNA

Legi cu dedicaţie. Măsurile luate de guverne pentru a avantaja clientela politică

Pe masa negocierilor politice au fost şi funcţii din Ministerul de Interne. Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, dorea să-l puna pe Constantin Ponea, un apropiat de-al său, ca adjunct la Direcţia de Ordine Publică din Poliţia Română.

Adrian Duicu: Un sfert de oră, în birou' oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastră!...

Constantin Ponea: Eu mă bucur dacă mă apreciază şi pe mine preşedintele de la Mehedinţi, în rest... n-am nici o treabă!

Adrian Duicu: Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l tine până te hotărăşti tu să pleci acolo.

Constantin Ponea: Îhî.

Sursa: referat DNA

Nu doar funcțiile se negociau pe ascuns, ci şi legi. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri este legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Anchetatorii susţin că legea a fost schimbată pentru ca vicepreşedintele autoriăţii, Tudor Daniel George, să fie schimbat din funcție. În locul său urma să fie numit un apropiat de-al omului de afaceri Ilie Carabulea.

Laura Chiţoiu: Îhî. A, o idee bună, cine-o fi avut ideea?

Marian Mîrzac: S-ar putea să fi plecat chiar de la Dan (n.r- Chiţoiu Daniel, pe atunci ministru al Finanțelor Publice, soţul Laurei Chiţoiu), că probabil el e iniţiatorul. El mi-a zis, că l-am intrebat: Ai fost la el? Şi a zis: Nu, nu, nu, că era la Guvern.

Laura Chiţoiu: Şi deci aia-şi urmează cursul, nu?

Marian Mîrzac: Da, a zis ca mâine, să vadă cum iese mâine din şedință şi dup-aia, după masă, se duce el la Senat şi anulează partea a doua.

sursa: referat DNA

Toate aceste cazuri au fost trimise în instanţă, iar judecătorii trebuie să stabilească dacă cei suspectaţi de corupţie sunt sau nu vinovaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri