Procurorii DNA cer din nou arestarea Elenei Udrea. Ar fi cerut mită 5 milioane de dolari

Data publicării:
elena udrea la gala bute 16 10 digi24-1

 

ACTUALIZARE 19.15. Punctul de vedere al acţionarului majoritar al Editurii Evenimentul şi Capital, Dan Andronic:

„Evenimentul zilei este implicat în "jefuirea" Hidroelectrica la fel de mult cât este România liberă implicată în "jefuirea" Astra, Realitatea TV - în "jefuirea" Petrom Service şi a bugetului de stat, Hotnews- în "jefuirea" banilor de la SIVECO şi Pro TV - în "contractarea" a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării. Şi exemplele pot continua.

În rest, am explicat la DNA ceea era de explicat şi am predat absolut toate documentele solicitate de procurori”.

ACTUALIZARE 19.10.În centrul dosarului se află milionarul Bogdan Buzăianu, considerat primul băiat deştept din energie.

În vara anului 2010, contractul extrem de profitabil pe care îl avea cu Hidroelectrica, urma să expire. Moment în care ar fi apelat la Elena Udrea pe atunci ministru al Dezvoltării şi Turismului în guvernul Boc. Avea nevoie de cineva, spun procurorii DNA care să intervină la ministerul Economiei, condus la acea vreme de Ion Ariton, astfel încât contractul să fie reînnoit. Elena Udrea ar fi cerut pentru acest serviciu 5 milioane de dolari. Banii i-ar fi primit doi ani mai târziu.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului: „omul de afaceri despre care este vorba e Buzăianu. Din anul 2005, eu şi el suntem într-un conflict deschis. Domnul Buzăianu nu poate spune că s-a întâlnit cu mine. Nu aveam cum să îi pretind bani. Povestea, în schimb, eu o cunosc şi este o poveste la care doamna Topoliceanu va trebui să răspundă”.

Creanţa de 900.000 de euro ar fi fost la firma care editează Evenimentul zilei, iar astfel Elena Udrea ar fi ajuns să controleze din umbră publicaţia, spun surse judiciare.

Elena Udrea: „Nicio legătură, eu personal, cu Evenimentul Zilei. (Rep: Aţi controlat indirect?) Niciodată nu am controlat Evenimentul Zilei. A, că îl cunosc pe patron, că am o relaţie mai bună sau mai rea cu acesta, este altceva. Una peste alta (...) ăsta este un lucru penal?”.

Procurorii anticorupţie vorbesc însă şi de o a doua infracţiune. Este vorba despre modul în care fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului ar fi intrat indirect în posesia unei clădiri de la malul Mării Negre. Ar fi luat o la jumătate din preţul pieţei.

Procurorii spun că Elena Udrea s-a folosit de influenţa pe care o avea ca ministru pentru a cumpăra, sub preţul pieţei, această vilă din Eforie Sud. Ulterior, mai susţin procurorii, ar fi renovat-o cu bani de la compania care avea contract cu ministerul.

Societatea paravan care a cumpărat clădirea îi aparţine lui Tudor Breazu, fostul iubit al Anamariei Topoliceanu, prietenă bună şi subalternă a Elenei Udrea. Ambii sunt cercetaţi alături de Elena Udrea în dosarul Gala Bute. Elena Udrea neagă că ar avea vreo legătură cu vila de la Eforie Sud.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi Turismului: „Dosarul e bazat pe denunţurile făcute de Ana Maria Topoliceanu. Ea a fost şefa consiliului de administraţie al societăţii care a vândut vila. Dânsa este cea care a vândut vila, societatea care a cumpărat vila, era o ruina, am vândut absolut tot atunci pentru că era un patrimoniu în delăsare. Societatea care a cumpărat vila e a unui cunoscut foarte apropiat al Anei Maria Topoliceanu”.

ACTUALIZARE 17.30. Cererea pentru încuviinţarea arestării preventive şi cea pentru urmărirea penală a Elenei Udrea a ajuns la Camera Deputaţilor.

Miercuri, la 9.30 urmează să fie analizate în Biroul permanent al Camerei.

Urmează ca decizia finală să o ia Plenul. O şedinţă a Plenului Camerei ar urma să aibă loc miercuri, la ora 10.0.

ACTUALIZARE. Elena Udrea a declarat, la Digi24, că acest nou dosar este bazat pe denunțurile Anei Maria Topoliceanu, fostă șefă a Companiei Naționale de Investiții și fostă colaboratoare a Elenei Udrea.

Ea a adăugat că noile dosare sunt rezultatul „diviziei Udrea” din DNA și a acuzat-o din nou pe șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, că face tot posibilul să-i deschidă noi dosare.

„Este evident că este o prioritate pentru anchetarea și arestarea Elenei Udrea, la DNA”, a mai spus ea.

De altfel, Elena Udrea spune că s-a plâns și la CSM de acest lucru.

Nu mă miră, am făcut o plângere la CSM tocmai pentru că știam din vară, oameni din DNA și SRI au venit și mi-au spus că e ordin de la șefa DNA ca dna Moraru să îmi facă un nou dosar penal. E clar că acolo există o divizie Elena Udrea. Sunt o țintă a dnei Kovesi și a lui Coldea (adjunctul șefului SRI, n.r.), a spus Elena Udrea la Digi24.

„Au avut o miză să mă acuze din nou pe mine și să mă aresteze. Pentru asta orice declarație, a oricui, a fost suficientă”, a adăugat ea.

În ceea ce privește acuzația legată de intermedierea contractului cu Hidroelectrica, Elena Udrea a spus că acesta a fost încheiat, de fapt, prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, și că aceasta ar fi folosit și cele cinci milioane de dolari. 

Omul de afaceri care a încheiat acest contract este Bogdan Buzăianu, a spus Elena Udrea, menționând că este în conflict cu acesta încă din 2005, când l-a catalogat drept unul dintre „băieții deștepți” din energie.

Surse judiciare spun că, într-adevăr, acesta ar fi omul de afaceri cu care a fost încheiat contractul cu Hidroelectrica.


Potrivit procurorilor, Elena Udrea ar fi cerut 5 milioane de dolari mită pentru a-l ajuta pe un om de afaceri să cumpere energie ieftină de la Hidroelectrica.

„Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”, se arată în comunicatul DNA.

„În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa”, ai mai spus procurorii.

Într-un alt caz, procurorii spun că Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și Turismului, ar fi trecut o vilă din Eforie în patrimoniul privat, prin operațiuni de spălare de bani.

„Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare”, spun procurorii DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri