Dosar de evaziune de 50 de milioane de euro. Senatorul PSD Niculae Bădălău a fost la DNA: Numele meu apare în interceptări

Data publicării:
badalau FB crop-1

ACTUALIZARE 15.10. Procurorii au dispus începerea urmării penale faţă de Niculae Bădălău, acuzat de trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

ACTUALIZARE 14.55. Niculae Bădălău a vorbit la ieşirea de la DNA despre acuzaţiile care i-au fost aduse la cunoştinţă.

„Acuzaţia este că i-am sunat pe doamna prefect şi pe directorul de la APIA pentru a primi în audienţă un om de afaceri. Nici acum nu ştiu ce au discutat. Firma respectivă e suspectată că ar fi făcut evaziune, dar eu nu aveam de unde şti lucrul ăsta. Firma a produs evaziunea până în 2012, când eu nu aveam nicio calitate, deci ei sunt anchetaţi pentru fapte din 2012. Numele meu a apărut în convorbirile telefonice. Orice om are probleme în judeţul Giurgiu, eu, ca parlamentar, sunt gata să îi ajut, cu ce spune legea. Nu am nicio problemă să vin la audieri. Nu am dat azi declaraţii, dar sper că în următoarea perioadă să o fac. Voi veni miercuri să dau declaraţii”, a spus parlamentarul.

Întrebat dacă va demisiona din Senat dacă i se va cere ridicarea imunităţii, Bădălău a răspuns: „Sigur că da, în momentul în care voi fi învinuit şi se va constata că am o oarecare vină, voi lua măsurile pe care le consider necesare în acel moment”.

ACTUALIZARE 13.10. Procurorii DNA au făcut public mecanismul care a stat la baza funcţionării reţelei de evaziune fiscală în care ar fi fost implicaţi un procuror, un senator, precum şi funcţionari ai ANAF. Din rezoluția de începere a urmăririi penale au rezultat date și indicii temeinice că persoanele suspectate coordonau o rețea infracțională ce viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist.

ACTUALIZARE 11.40. Niculae Bădălău s-a prezentat la sediul DNA. El şi-a susţinut nevinovăţia, spunând că nu a făcut trafic de influenţă.

„Legea trebuie să îşi spună cuvântul, chiar şi în cazul meu, sunt un cetăţean simplu, trebuie să mă supun legii”, a spus el la intrarea în sediul instituţiei.

ACTUALIZARE 11.20. Senatorul Niculae Bădălău a fost citat la sediul DNA pentru astăzi.

ACTUALIZARE 11.06. CSM a încuviinţat percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Angela Niculae.

ACTUALIZARE 10.45. Senatorul care ar fi implicat în reţea este Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu.

ACTUALIZARE 10.40. Procurorul suspectat că ar fi asigurat protecţie reţelei se numeşte Angela Nicolae. Aceasta este procuror la Serviciul de cooperare judiciară internaţională din cadrul Parchetului General.

ACTUALIZARE 10.30. Din reţea ar face parte şi un procuror care are funcţia de şef de birou în Parchetul General, acesta fiind suspectat de trafic de influenţă.

Procurorii DNA au suspiciuni că acest magistrat ar fi oferit protecţie reţelei infracţionale specializate în fapte de evaziune fiscală şi ar fi oferit informaţii legate de dosarele în care erau vizaţi membrii reţelei.

DNA a obţinut avizul CSM pentru percheziţii vizând domiciliul şi biroul acestui procuror.

Magistratul urmează să fie adus la sediul DNA pentru a fi audiat.

ACTUALIZARE 9:00: Peste 80 de persoane urmează să fie aduse la sediul DNA pentru audieri, unde urmează să se stabilească implicarea fiecărui membru al grupului infracțional.


ACTUALIZARE 8:00: 

Surse judiciare susțin că printre persoanele implicate se numără și un senator, care ar fi oferit protecție grupării infracționale.  

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii, răspunzând unei întrebări, că nu poate da detalii despre persoanele din acest dosar care deţin calitate specială şi care nu au fost audiate. 


Grupul infracțional este vizat de infracțiuni de corupție și evaziune fiscală. Membrii grupării ar fi înființat mai multe firme, prin intermediul cărora ar fi fost rulate sume de bani provenite din comerțul cu produse alimentare.

„În cursul dimineții au loc 160 de percheziții domiciliare la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița. Cauza vizează activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.

Dintre persoanele implicate, față de un număr de peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii estimează un prejudiciu adus statului de 50 milioane euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri