Propunerile României la CEDO: Iulia Motoc, Florin Streteanu și Bianca Guțan

Data publicării:
CEDO cedh 39553 16 382 2009-07-02

Decizia finală în privința locului rezervat României în structura CEDO aparține Adunării parlamentare a Consiliului European. Prin urmare, aceasta este o listă de propuneri care va ajunge la Bruxelles și acolo se va lua decizia.

Reglementările internaționale susțin obligatoriu o femeie, această procedură s-a împlinit, pe lista de propuneri a României fiind două femei.

Este posibil ca experții europeni să aleagă unul dintre cei trei sau să nu fie de acord cu aceste propuneri și să ceară altele.

Toți cei trei sunt profesori universitari, ca dealtfel și Tudor Panțîru, cel care se află pe poziția de rezervă.

„În urma audierii candidaţilor înscrişi în procesul de selecţie pentru funcţia de judecător, în numele României, al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Comisia de selecţie instituită în temeiul art. 5 alin. 1 din Ordonanţa Guvernului 94/1999, cu modificările şi completările ulterioare, a întocmit următoarea listă cu propuneri (în ordine alfabetică): (1) Bianca Andrada GUŢAN, (2) Iulia Antonella MOTOC, (3) Florin STRETEANU. Pe lista de rezervă a fost selecţionat domnul Tudor PANTÎRU.

Cele două liste au fost înaintate Guvernului, spre aprobare şi transmitere către Parlament. Precizăm că lista principală se va înainta Consiliului Europei de către Guvern, după obţinerea avizului comisiilor juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, în temeiul art. 5 alin. (1) şi (16) din OG nr. 94/1999.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României”, se arată într-un comunicat de presă la Ministerului Justiției.

Cine sunt cei trei propuși pentru funcția de judecător CEDO

Bianca Guțan este lector universitar, a studiat dreptul și este și profesor în drept. Ea este specializată în drept constituțional și în instituții politice la Universitatea din București. Și-a început cariera ca avocat la Sibiu și e efectuat diverse stagii de pregătire le universități de prestigiu din Europa.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu este decanul Facultății de Drept Babeș-Bolyai din Cluj. Deasemenea, el este în structutra Institului Național al Magistraturii și cunoscut pentru cărțile sale publicate în domeniu dreptului penal.

Numele poate cel mai cunoscut este Iulia Motoc. Ea este judecător la Curtea Constituțională din 2010 pentru un mandat de nouă ani. A studiat în străinătate și este doctor în etică a Universității din București, la Facultatea de Filosofie. Iulia Motoc era dată ca propunere sigură de aproape toate cercurile juridice și se cunoaștea faptul că își dorea de mai mulți ani să fie judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Este interesantă prezența sa pe această listă, dat fiind faptul că astăzi a fost publicată o decizie a Curții Constituționale care se referă la reincriminarea calomniei și insuletei în dreptul românesc. Iulia Motoc are o opinie concurentă susținând că este de acord cu opinia majoritară, respectiv ca insulta și calomnia să fie considerate în continuare ca active în legislația românească, însî motivează ca și cum ar avea o opinie contrară majorității, respectiv susține că reglementările internaționale dau insulta și calomnia drept nerecomandate pentru e pedepsi delicte în presă. Astfel, ea motivează folosind norme ale CEDO, însă arată că le înțelege altfel decât sunt ele.

În data de 16 decembrie 2013 încetează mandatul actualului judecător din partea României la CEDO, Corneliu Bârsan.

Robert Cazanciuc: Nu putem influența desemnarea judecătorului României la CEDO

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, invitat în emisiunea „Imparțial”, a subliniat că decizia finală în procesul de desemnare a reprezentantului României la CEDO aparține Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, infirmând astfel zvonurile din sistemul judiciar conform cărora Iulia Motoc, în prezent judecător CCR, ar urma să câștige sigur acest post.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri