„Traficanţii” de arme care apar în reportajul Sky News au fost lăsaţi în libertate

Data publicării:
arme reportaj sky news 3

Mi-a scris pe o hârtie nişte întrebări pe care eu urma să le transmit oamenilor mei. Întrebări la care ei ofereau şi răspunsurile. Ca să pară cât mai real acest documentar, ni s-a cerut acest lucru. Adică să fie mascaţi şi să poarte cât de cât haine militare.”

Trei zile le-au luat procurorilor DIICOT să-i identifice pe aşa zişii traficanţi de arme români prezentaţi de televiziunea britanică Sky News. Concluzia anchetatorilor

Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT: „Un scenariu care cred că a fost pus la cale de către jurnaliştii britanici. ”

Adică multă ficţiune. Totuşi, reportajul a pus România pe harta ţărilor din care terorişii îşi pot asigura arsenalul. Jurnaliştii au sugerat ca astfel de arme au fost folosite la sangerosul atentat de la Charlie Hebdoo din Paris.

Intermediarul întregii afaceri povesteşte ce s-a întâmplat.

Suspect: „Acum eu vă spun că am pus botul. Ei mi-au cerut să le prezint dacă se poate arme de război. Comunicarea mea către ei a fost Nu. Nu pot să vă ofer arme de război. Pe teritoriul României nu găseşti aşa ceva. Nu este zonă de război. Dar pot să vă aduc nişte arme de vânătoare care pentru acest scenariu se pot folosi.”

Omul de legătură al jurnaliştilor britanici în România şi-a strâns cunoscuţii şi au început filmările.

Suspect: Dumneata nu mai stai în spatele camerei astăzi, te vrem în faţa camerei şi îţi vor da cagulă, şapca şi geaca respectivă pentru a fi în mijlocul acţiunii.

Reporter: Cine a zis acest lucru?

Suspect: Acest lucru l-a spus domnul Craig, care este consilierul în armament personal al domnului Stuart. M-au asigurat că toate sunt cu caracter informaţional.

Nu s-a întâmplat aşa. Materialul a fost prezentat ca unul de forţă, o investigaţie jurnalistică. Ancheta arată însă că jurnaliştii britanici au stat mai puţin de 90 de ore în România.

Suspect: „Mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar.”

Totuşi, graniţa cu Ucraina, prezentată drept loc al realizării reportajului, este la peste 200 de kilometri. 

Bianca Şomlea, reporter Digi 24: „În această zonă greu accesibilă din comuna Marișelu, reporterii de la Sky News s-a întâlnit cu așa-zișii traficanți de arme. Zona a devenit platou de filmare, locul unde aceștia și-au prezentat armele de asalt care potrivit procurorilor DIICOT erau arme de vânătoare înregistrate.”

Pentru rolul jucat în reportaj, aşa-zişii traficanţi de arme au primit câte 500 de euro, iar intermediarul 1000. Sunt rude. Unul este jurnalist, altul lucrează la o companie de telefonie, iar al treilea este vânător. Pe facebook are o poză cu arma apărută la Sky News.

Unul dintre cei doi suspecţi care au ajuns miercuri seară la DIICOT a declarat că nu a primit bani pentru "prestaţia" din reportajul despre traficul de arme, realizat de jurnalistul britanic Stuart Ramsay. Întrebat dacă nu şi-a făcut de râs ţara, bărbatul a răspuns: "Dar de ce să mi-o fac?".

În jurul orei 17.00, la sediul DIICOT au ajuns două dube cu bunuri ridicate în timpul percheziţiilor din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud.

Cei patru suspecţi aduşi până acum la DIICOT sunt, potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, Levente Pantics, Attila Pantics, Hunyadi Csaba Zsolt şi "intermediarul" Aurelian Mihai Szanto. Jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa lui s-au întâlnit cu "intermediarul" din reportajul Sky News despre presupuşii traficanţii români de arme în faţa hotelului în care au fost cazaţi, înainte de a realiza materialul despre vânzarea de armament, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Chiar şi după declaraţiile publice făcute de şeful DIICOT, postul de televiziune Sky News susţine că materialul este sută la sută real.

Poziţia televiziunii Sky News

Stuart Ramsay şi echipa sa au realizat un material solid despre traficul de arme din Romania şi Sky News susţine în totalitate veridicitatea reportajului.”

În ziua difuzării materialului, Ramsey Stuart a ţinut o lecţie de jurnalism.

Sincer, mă ţin cu mâinile de burtă, de râs. Proşti care pur şi simplu nu înţeleg jurnalismul”, a scris reporterul special al postului Sky News pe Twitter.

Citiți și:

Reportaj înscenat. Mărturia românului care l-a ajutat pe Stuart Ramsay 
Reportajul Sky News | Dan Mihalache: S-ar putea să fie şi implicaţii care ţin de geopolitica zonei
Primele imagini cu jurnalistul Sky News la Târgu Mureș. Prima reacție a lui Stuart Ramsay după acuzele DIICOT 
Explicaţiile jurnalistului Sky News, după reportajul despre traficanţii de arme
Explicațiile jurnalistului Sky News. Încă trei mesaje pe Twitter: În imaginile de la hotel apare numai echipa!
Contul de Twitter al jurnalistului Stuart Ramsay, invadat de comentarii ironice
Armele prezentate de Sky News nu sunt de asalt. Reacţia postului britanic
Sky News își apără jurnalistul
Contul de Twitter al jurnalistului Sky News, invadat de comentarii ironice  
Şeful DIICOT: „Se confirmă un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliștii britanici”
2000 de euro pentru „traficanții” din reportajul Sky News. Suspecții au fost ridicați de DIICOT
DIICOT nu exclude o tentativă de discreditare în privința traficului de arme prezentat de Sky News
Sky News: Traficanţi din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri