Radu Mazăre a fost reținut. În dosar este cercetat și fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, susțin surse judiciare

Data publicării:
radu mazare - mfax-3

FOTO: MEDIAFAX

ACTUALIZARE 0.23 Surse judiciare spun că parlamentarul cercetat în dosar este fratele primarului, senatorul PSD Alexandru Mazăre.

---------------------------

Radu Mazăre este acuzat de corupţie pentru că ar fi dat pe mâna unei firme controlate de apropiaţi ai săi construirea cartierului de locuinţe sociale din Constanţa.

El va fi prezentat, miercuri, unei instanțe cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat DNA, alături de Radu Mazăre a fost reținut și omul de afaceri Avraham Morgenstern. Ambii sunt cercetați penal pentru luare și respectiv dare de mită. Acesta, reprezentant al firmei israeliene Safir Structures, care făcea afaceri cu Primăria Constanța de șapte ani, i-ar fi dat mită lui Radu Mazăre 175.000 de euro pentru a câștiga licitația pentru construirea cartierului de locuințe sociale „Henri Coandă” din Constanța. Contractul era în valoare de circa 10 milioane de euro.

Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, susține DNA, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, „în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală”.

În schimbul acestor sume de bani, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

„Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan”, se arată în comunicatul DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, funcționari ai Primăriei Constanța, dar și un parlamentar ar fi vizat de DNA în acest caz, motiv pentru care propunerea de arestare va fi judecată de Înalta Curte.

Primarul Constanței a fost scos din sediul DNA cu cătușe la mâini și a fost urcat într-o dubă a poliției, în jurul orei 23.45, și dus în arestul Poliției Capitalei, unde își va petrece noaptea. El va compărea miercuri în fața unui judecător pentru drepturi și libertăți de la Înalta Curte pentru Casație și Justiție, care urmează să se pronunțe asupra mandatului de arestare pentru 29 de zile.

Întrebat de jurnaliști, la urcarea în mașină, dacă se aștepta la decizia reținerii sale, Radu Mazăre a răspuns afirmativ. „Am construit case pentru săraci, rușine, Băsescule!”, a mai spus primarul la ieșirea de la DNA.

Întrebat dacă i s-au oferit 175.000 de euro, el a răspuns: „Dacă mi se ofereau, construiam scump, nu cu cele mai ieftine materiale!”

În cursul zilei, procurorii au percheziţionat locuinţele primarului, ale rudelor sale şi sediul Primăriei din Constanţa. Ridicat de procurori DNA dintr-un restaurant de pe malul lacului Herăstrău din Bucureşti, Radu Mazăre a fost dus la audieri, de unde a ieșit după aproape cinci ore, timp în care comunicase cu ziariștii de la o fereastră a sediului DNA.

 Primarul are susținerea premierului

„Nu mi-e frică, mă, mi-e frică numai de Dumnezeu”. Cu aceste cuvinte a intrat primarul Constanţei în biroul procurorilor anticorupţie. Mascaţii l-au ridicat de la masă, de pe terasa unui restaurant select din Bucureşti, după ce colegii lor de la Constanţa au descins dimineaţă la locuinţa lui Radu Mazăre. Anchetatorii aveau o misiune precisă. Să ia toate documentele care au legătură cu construirea cartierului social de la marginea oraşului.

Trei dube pline cu mascați au venit la reședinta lui Radu Mazăre. Dupa cinci ore de percheziții, oamenii legii au ridicat mai multe acte, dar și o unitate de calculator. În paralel, descinderi au avut loc și în locuințele fratelui și mamei edilului.

Nici sediul Primăriei Constanţa nu a scăpat de verificări. Anchetatorii spun că Radu Mazăre ar fi plătit din banii statului o firmă controlată de apropiaţi de-ai lui.

Angajații Primăriei spun ca au fost verificate actele privind construcția unui cartier de locuințe pentru persoanele nevoiașe.

„Caută documente, off shore, bani si conturi. Nu am fost la licitație, proiectul e inițiat de mine și sunt mândru de el, că stau 3.500 de oameni în case”, a declarat Radu Mazăre pentru Digi24.

Premierul a sărit astăzi în apărarea primarului social-democrat din Constanţa, pe care spune că îl apreciază foarte mult. Prim-ministrul este convins că Radu Mazăre este nevinovat şi că dosarul lui este comandat politic de la Cotroceni.

„Încă un lider PSD este percheziţionat acum”, i-a spus un reporter premierului. „Până la 7,4 milioane nu cred că reuşesc, până în noiembrie”, a replicat Victor Ponta.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorpuţie are un mesaj sec pentru premier. Respinge acuzaţiile premierului şi spune că DNA nu face cercetări în funcţie de culoarea politică a celor anchetaţi

Aflat la al patrulea mandat în fruntea Primariei Constanţa, Radu Mazăre este cercetat de DNA în mai multe dosare penale, pentru retrocedări ilegale şi în dosarul referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri