Robert Cazanciuc: Se lucrează chiar acum la modificarea Codului de procedură penală

Data publicării:
cazanciuc

 

Preşedintele Traian Băsescu îi cere premierului o ordonanţă de urgenţă care să corecteze Codul de procedură penală, astfel încât procurorii să poată face interceptări fără a-i anunţa pe cei vizaţi. Dacă Victor Ponta nu face acest lucru, Codul va deveni un scut pentru corupţi, susţine preşedintele.

Șeful statului a făcut referire la semnalele transmise azi premierului atât de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și de cea a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA şi-a exprimat „deosebita îngrijorare” privind intrarea în vigoare, în forma adoptată de Parlament, a prevederilor Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală la data de 1 februarie 2014. Potrivit DNA, în această situaţie „există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată”.

Una din situaţiile menționate de DNA se referă la faptul că mormele tranzitorii nu cuprind prevederi referitoare la măsurilor de supraveghere autorizate potrivit legii vechi şi care sunt în curs şi nu reglementează situaţia persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale potrivit vechilor dispoziţii, ceea ce va genera dificultăţi de interpretare în practică.

Astfel, interceptarea convorbirilor telefonice este înlocuită cu instituţia supravegherii tehnice, iar regimul interceptărilor efectuate până în prezent în raport cu noua instituţie nu este suficient reglementat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri