Șefi de instituții, anchetați de DNA după sesizările Corpului de Control al premierului

Data publicării:
sigla dna - captura

Foto: Mediafax

Este vorba despre instituții publice, pentru Corpul de Control al premierului a făcut rapoarte, pe care le-a înaintat spre cercetare Direcției Naționale Anticorupţie.

Sunt acele rapoarte despre care premierul Victor Ponta susținea că sunt închise în fișetele procurorilor de la DNA. Tot atunci el afirma că fostul premier ar fi fost condamnat politic în dosarul Zambaccian.

Raportul Inspectiei Judiciare a fost elaborat după ce, în 7 ianuarie, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificări privind eventuala încălcare a independenţei sistemului judiciar, în raport de afirmaţiile lui Victor Ponta în cadrul unei emisiuni televizate din 6 ianuarie, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale.

„Secţia pentru judecători înţelege că declaraţia domnului prim-ministru Victor Ponta are caracter politic, iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică. Cu toate acestea, Secţia apreciază că, în temeiul art. 30 din Legea nr. 317/2004, având în vedere calitatea Consiliului de garant al independenţei, se impune efectuarea de către Inspecţia Judiciară a verificărilor cu privire la afirmaţiile făcute de către premierul Victor Ponta în cadrul interviului acordat la postul de televiziune România TV, în data de 6 ianuarie 2014, pentru a se analiza dacă prin acestea s-au creat suspiciuni de natură a aduce atingere independenţei sistemului judiciar”, se arăta în sesizarea semnată de președintele CSM, Adrian Bordea.

„Concomitent, Secţia pentru judecători a hotărât efectuarea de verificări pentru a se stabili veridicitatea afirmaţiilor referitoare la tergiversarea soluţionării unor cauze la care s-au făcut referiri în emisiunea menţionată”, se prezicează în documentul CSM.

13 dosare notorii vizate

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, cele 13 dosare sunt unele cu prejudicii importante. Primul dosar îl vizează pe Mihai David, director în cadrul Hidroelectrica S.A. Sesizarea DNA s-a făcut de către Corpul de Control, în primăvara anului trecut, iar urmărirea penală s-a început pe 7 ianuarie. Mihai David și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu, vizând și aprobând acte în relația comercială dintre Hidroelectrica și Termoelectrica. 

Alt dosar îl vizează pe Toader Mihai, șef în cadrul Companiei Naționale Poșta Română. Potrivit Corpului de Control, acesta ar fi angajat Poșta în contractarea unor sume nejustififcate, pentru plata unor servicii de care compania nu a beneficiat. Dosarul ar fi în stadiul actelor premergătoare începerii urmăririi penale. Alte patru dosare vizează activitatea Poștei Române. 

„În urmă cu 18 luni, atunci când s-a schimbat conducerea Postei Române, conducerea actuală a Poștei a colaborat cu autoritățile statului, cu Corpul de Control al Guvernului, cu ANAF, cu Curtea de Conturi, și a pus la dispozițtie toată documentașia necesară, solicitată commpaniei noastre”, a declarat, la Digi24, purtătorul de cuvânt la Poștei Române.  

Există și un dosar pe numele fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar. Un comerciant s-a plâns la DNA împotriva lui și a altor 16 persoane, pe care le acuză că ar fi dispus ilegal un sechestru.

Alte trei plângeri depuse la structurile locale ale DNA vizează activitatea lui Victor Ponta din perioada în care nu era premier, 2007-2011, când acesta ar fi avut relații de afaceri cu complexurile Turceni și Rovinari. 

În aceste dosare nu a fost încă începută urmărirea penală. 

Un dosar îl vizează și pe fostul șef al CNAS, Lucian Duță. O expertiză recentă arată că acesta ar fi produs instituției o pagubă de peste 14 milioane de euro. Nu s-a început încă urmărirea penală pe numele fostului șef al CNAS.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri