Vicepreşedintele ANAF, urmărit penal. Şeful ANAF a propus suspendarea lui Romeo Nicolae

Data publicării:
Romeo Florin Nicolae agerpres 9 septembrie 2015

Foto: Agerpres 

Actualizare 18:00. Romeo Nicolae a fost propus spre suspendare din funcția de vicepreședinte ANAF.

„Având în vedere comunicatul DNA, prin care a fost anunțată dispunerea efectuării urmăririi penale

față de domnul Nicolae Romeo-Florin, vicepreședinte ANAF, pentru suspiciune rezonabilă privind activitatea acestuia din vara anului 2010, când deținea funcția de consilier superior în cadrul ANAF - Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală și nu coordona activitatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală, am propus premierului Victor Ponta suspendarea acestuia din funcție, până la clarificarea situației”, arată Gelu Ștefan Diaconu, președinte ANAF, într-un comunicat de presă.


Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de: 

NICOLAE ROMEO-FLORIN, la data faptelor consilier superior în cadrul A.N.A.F.- Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală, în prezent vicepreședinte A.N.A.F. și director general al Direcției Generală Antifraudă Fiscală, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de consilier superior în cadrul A.N.A.F.- Direcția Generală de Coordonare Inspecție Fiscală, în vara anului 2010, suspectul Nicolae Romeo-Florin a pretins și primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro de la un denunțător, reprezentant al unei societăți comerciale, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra factorilor de decizie din cadrul A.N.A.F. pentru soluționarea favorabilă a unei contestații formulate societatea respectivă împotriva unei decizii de impunere. Decizia de impunere privind obligații fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în valoare totală de 13.034.043 lei fusese emisă ca urmare a unei inspecții fiscale, de către reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Prahova .

Ulterior decizia de impunere a fost desființată parțial de A.N.A.F.- Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor, în sensul diminuării obligaților de plată de la bugetul statului, de la suma de 13.034.043 lei la suma de 1.097.923 lei.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.” 


Romeo Nicolae, care este și vicepreședinte al ANAF, s-a prezentat la DNA Ploiești însoțit de avocat. Înainte de a intra în clădire, el le-a spus jurnaliștilor că nu a încălcat legea.

La jumătatea lunii iunie 2013, Romeo-Florin Nicolae a fost numit şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor. Înainte a deţinut funcţia de director general adjunct la Direcţia Generală de Informaţii Fiscale din cadrul ANAF. În trecut a fost şi consilier la Direcţia de Coordonare şi Inspecţie Fiscală, iar ulterior a fost avansat în postul de director general adjunct.

Potrivit declaraţiei de avere, Romeo Nicolae şi soţia sa deţin patru terenuri intravilane.Trei dintre ele sunt situate în judeţul Prahova, iar unul în judeţul Sibiu. La acestea se adaugă două apartamente şi o casă. Romeo Nicolae deţine două maşini - un BMW, fabricat în 2011, şi un Peugeot, fabricat în 2007.

În 2011, acesta a câştigat suma de 9.700 euro din vânzarea unui autoturism către o persoană fizică. În conturi bancare, Romeo-Florin Nicolae are 25.000 de euro şi 30.000 de lei. Acesta a realizat venituri salariale de 47.000 de lei, iar soţia sa - de 76.000 de lei lei de la DGFP Prahova. La acestea se adaugă şi suma de 1.008 lei, care reprezintă alocaţia copiilor minori, și 54.000 de lei obţinuți din indemnizaţiile primite ca membru în consiliile de administraţie de la Loteria Română şi Fondul Naţional de Grantare a Creditelor pentu IMM-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri