Stenograme 2006. De ce a fost dat afară avocatul Victor Ponta din şedinţa de judecată în care îl apăra pe Ovidiu Tender

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-22-09h17m55s168

 

 

Într-o intervenţie recentă făcută la Congresul Avocaţilor, premierul Victor Ponta a povestit că a fost dat afară din sala de judecată într-una din ocaziile în care pleda ca avocat. Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii citat de cotidianul Gândul confirmă că relaţia dintre Victor Ponta şi sistemul judiciar nu a fost lipsită de conflicte: Inspecţia Judiciară a CSM a investigat o şedinţă de judecată din 2006 în care actualul premier îl reprezenta pe omul de afaceri Ovidiu Tender, arestat atunci în dosarul RAFO Oneşti.

Concluziile raportului au fost că Victor Ponta ar fi obstrucţionat actul de justiţie în favoarea clientului: deşi fusese declarat incompatibil (o persoană nu poate activa deopotrivă ca avocat şi ca parlamentar), el a intrat în sala de judecată pentru a-l apăra pe Ovidiu Tender. De asemenea, raportul arată că avocatul ar fi încercat să amâne cât mai mult şedinţa întrucât, dacă prelungirea arestării preventive a omului de afaceri nu se judeca până la ora 24.00, Ovidiu Tender ar fi fost eliberat din oficiu.

E un trecut pe care mi-l asum” (cel de avocat – n.red.), a declarat Victor Ponta ulterior publicării stenogramelor, la un post de televiziune. „A fost un proces care s-a judecat la 12 fără 10 minute (noaptea - n.red.) şi judecătorul s-a supărat că n-aveam roba şi trăgeam de timp să se facă 12 noaptea”, a explicat premierul, fără să spună despre ce proces era vorba.

Raportul Inspecţiei Judiciare a CSM întocmit în 2006 menţionează că Victor Ponta a avut o conduită nepotrivită cu profesia de avocat, dar şi cu statutul său de parlamentar: „Demnă de evidenţiat este conduita avocatului Ponta Victor, parlamentar şi jurist de profesie, care a fost departe de ţinuta pe care ar fi trebuit să i-o confere statutul de avocat şi în acelaşi timp de parlamentar. Prezenţa sa în instanţă a avut drept scop tergiversarea soluţionării dosarului, astfel încât instanţa să nu poată soluţiona cauza în termenul prevăzut de lege şi nu pentru a asigura apărarea inculpatului.”

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis raportul către Comisia de Disciplină a Baroului Bucureşti, care însă nu a aplicat nici o sancţiune.

Stenograma integrală, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri