Tânărul de 17 ani din Craiova acuzat de propagandă jihadistă a fost reținut pentru 24 de ore

Data publicării:
oltean jihadist-1

Actualizare 22:30. Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă a fost reținut, marți seara, pentru 24 de ore de procurorii DIICOT.

Tânărul va fi supus miercuri unei expertize psihiatrice la INML, pentru a se vedea dacă el se află în deplinătatea facultăților mintale, relatează Agerpres citând surse judiciare.

Într-un material video, postat pe site-ul DIICOT, reiese că tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă și a postat în mediul online mesaje de propagandă pentru a atrage adepți de partea ISIS.

„Numitul B.L.C. a fost pus sub învinuire și reținut pentru săvârșirea infracțiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004 — privind prevenirea și combaterea terorismului. Acesta a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice și convertirea la islam, aderarea la ideologia radicală islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic. (...) După convertirea la islamism, B.L.C și-a schimbat stilul de viață, izolându-se de societate și familie, identificându-se cu Statul Islamic și vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ținută specifică musulmanilor și să se afișeze pe rețelele de socializare cu însemnele Statului Islamic”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii mai spun că tânărul și-a arătat „disponibilitatea” pe rețelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care ISIS acționează, pentru a lupta alături de membrii ISIS, cât și prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic.

În acest sens, el s-a interesat de modul în care poate achiziționa arme, model AK, grenade, veste antiglonț și a studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă.

Procurorii DIICOT susțin că tânărul de 17 ani din Craiova a promovat în mediul online doctrina radical islamistă prin postarea unor opinii, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acțiuni de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, respectiv decapitări și incendieri de persoane, execuții prin împușcare.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, suspectul B.L.C. a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări și incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea Sharia), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o”, mai susține DIICOT.

Cu ocazia percheziției făcute la locuința acestuia, au fost găsite și ridicate documente, materiale de propagandă islamistă și sisteme informatice.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, suportul tehnic și informativ fiind asigurat de către Serviciul Român de Informații.


Omar al Faruq. Acesta Era noul nume al tânărului de 17 ani. Băiatul, suspectat de propagandă teroristă, preluase identitatea unui fost membru al-Qaeda, ucis în 2006, iar rudele sale spun că renunţase şi la religia ortodoxă, în favoarea celei musulmane. Procurorii DIICOT şi ofiţerii SRI aveau, de câteva luni, informaţii că tânărul accesa pagini de internet ale ISIS şi distribuia filme cu decapitări.

Mama suspectului: „El și-a schimbat religia, ei au venit să verifice, nu e nimic grav, nu avem nicio bombă”.

După aproape opt ore, timp în care procurorii au scotocit casa în care adolescentul locuia împreună cu mama şi bunicii, anchetatorii l-au dus la Poliţia din Craiova.

Reporter: „De ce l-au acuzat?”

Bunicul suspectului: „Că a mers la religia asta, la musulmani! E copil cuminte, dar i-a intrat prostia asta în cap și cu asta basta! Au făcut percheziții să îi ia toate actele, toate măsurile... calculatorul, luară tot, strânsără tot, cărți...”

Tânărul era interesat de religia musulmană de mai bine de doi ani. Avea şi un blog unde îşi exprima convingerile religioase.

Mărturiile suspectului: „Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi, în vârsta de 16 ani, care stăpânea bine limba română. Mi-a spus despre evenimentele care au loc în Siria și, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă.(...) La început m-am uitat pe YouTube la evenimentele din Siria și am fost foarte șocat.(...) După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria și apoi am încercat să găsesc musulmanii din Craiova şi din România”.

Tot pe blog, băiatul povesteşte că a luat legătura cu o femeie din Grecia care l-a învăţat cum să devină musulman. În paralel, ar fi început să frecventeze un lăcaş de cult din oraş.

Din aceaşi postare reiese că părinţii n-au fost de acord cu convertirea sa, ba chiar l-ar fi renegat.

Mărturiile suspectului: „Tatăl meu mi-a spus o mulțime de cuvinte dure și că eu nu sunt fiul său, că el nu a avut nici un fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu și bunica mea”.

Apropiaţii tânărului spun că acesta s-a schimbat complet în 2011, când a aflat că are diabet şi trebuie să renunţe la cariera de fotbalist la care visa.

Paul Răducan, managerul Academiei de Fotbal „Gică Popescu”: „Îmi amintesc că facea parte din primii 10 jucători de câmp, juca, chiar o făcea bine, avea voinţă, era atent, nu era indisciplinat, din contră. A stat la noi vreo 4-5 luni de zile legitimat, respectv un tur de campionat, după care din păcate pentru el s-a îmbolnăvit” .

Atitudinea schimbată se observa şi la şcoală. Colegii săi spun că vorbea urât și „s-a și apucat la bătaie de câteva ori”.

Visul tânărului, suspectat de propagandă teroristă, era ca, după ce va împlini 18 ani, să plece să studieze la Universitatea Islamică din Medina, să devină predicator islamic şi să-şi întemeieze o familie.

Reacția președintelui Iohannis

Reporter: „Un tânăr a fost reţinut pentru propagandă ISIS. Ce părere aveţi despre radicalizarea unui adolescent?”

Klaus Iohannis, președintele României: „Este o problemă care, din păcate, nu va putea fi evitată nici la noi, dar și aici educația este soluția. Acolo unde oameni sunt educați, extremismul apare rar”.

Expert în securitate: Orice situație de acest gen trebuie tratată cu seriozitate

„Fie avem de-a face cu un tânăr care încearcă să aibă o atitudine un pic eroică şi să facă un pic de vâlvă sau, într-adevăr, avem de-a face cu cineva care încearcă să facă propagandă pentru ISIS. SRI se ocupă, statul îşi face datoria și orice fel de situație de acest gen este tratată cu seriozitate”, a spus, la Digi24, expertul în securitate Adrian Baciu.

„Oricine încearcă să facă așa ceva, trebuie să ştie că cineva îl supraveghează, cineva îl va găsi și va trebui să răspundă”, a adăugat acesta. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri