Trafic cu medicamente oncologice. Șapte persoane, între care doi medici de la Fundeni, au fost reținute. Cum au crescut afacerile medicului Ilie Vonica din Sibiu

Data publicării:
schema fraudei oncologice

Trei medici de la Institutul Fundeni, trei farmacişti şi proprietarii unui lanţ de farmacii s-au numărat printre cei audiaţi de procurori. Ei sunt acuzaţi că scriau reţete false şi luau gratuit medicamente pentru bolnavii de cancer, pe care apoi le vindeau.

Ziua a început cu percheziţii 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, în urma cărora au fost confiscaţi aproape un milion de lei şi mai mult de o jumătate de milion de euro.

„La ora 6.00 dimineaţa, Poliţia Capitalei şi în special Departamentul Antifraudă au venit în institutul nostru cu mandat de percheziție pentru trei cabinete medicale (...). Conducerea Institutului a fost rugată să asiste la desfăşurarea operaţiunilor. Sunt cercetaţi trei medici de la Institutul Fundeni”, a declarat Carmen Orban, managerul de la Fundeni.

Unul dintre doctorii vizaţi de ancheta procurorilor este Otilia Georgescu, medic la secţia de Hematologie a Institutului Fundeni. Poliţiştii au ridicat-o chiar din spital şi au condus-o la audieri.

Gruparea halatelor albe era foarte bine organizată, spun anchetatorii.

Rolul celor trei medici era să facă rost de datele personale ale pacienţilor şi să elibereze reţete false pe numele lor. În multe dintre cazuri, s-a demonstrat că persoanele respective nu au avut niciodată cancer. În alte situaţii, chiar dacă sufereau de această boală, pacienţii tot nu primeau medicamentele. Tocmai pentru că, fără ştiinţa lor, acestea erau vândute altora. Potrivit anchetatorilor, în tot acest mecanism erau folosite două firme fantomă, care nu aveau nici măcar un sediu trecut în acte şi 100 de farmacii prin intermediul cărora se făceau tranzacţiile.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat astfel medicamente în valoare de 3 milioane și jumătate de euro.

Gheorghe Iana, preşedintele CSAMB: „E un caz mai vechi, se lucrează la el de doi ani. Problema e existenţa unei complicități între distribuitorii de medicamente oncologice, reţeaua farmaceutică care prelucra reţetele şi câțiva medici (...) Medicamentele nu ajungeau să fie văzute nici de pacienți”.

Soții Vonica din Sibiu ar fi coordonat gruparea

Lanţul de farmacii folosit de grupare aparţine soţilor Vonica din Sibiu. Cei doi ar fi coordonat gruparea. Ilie Vonica este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sibiu.

Cei doi au fost ridicaţi de poliţişti şi duşi la Bucureşti pentru audieri.

Perchezițiile de la sediul central al firmei de distribuție de medicamente au durat ore în șir, interval în care au fost audiați zeci de angajați.

Până acum au fost identificate peste 1.100 de reţete false care le răpeau bolnavilor de cancer tratamentele care îi țineau în viață.

Mabthera, Glivec, Velcade sau Fludara erau medicamentele pe care le medicii le prescriau unor pacienți care nu se foloseau de ele. Preţul unui singur flacon putea să ajungă la aproape 9000 de lei.

Astfel, membrii grupării au reuşit să acumuleze averi fabuloase.

Anchetatorii au pierdut mult timp numărând banii găsiţi la domiciliile celor vizaţi de anchetă.

560 de mii de lei, 14 mii de euro şi 5 mii de dolari. Este suma descoperită la soţii Vonica.

În torpedoul unuia dintre intermediari au fost găsiţi 83 de mii de euro.

Din locuinţa unui alt membru al grupării s-au ridicat un sfert de milion de euro, 130 de mii de dolari şi 260 de mii de lei.

Medicul Ilie Vonica, în clasamentul Forbes al celor mai bogați români

Lanţul de farmacii prin care se derulau afacerile cu reţete false este deţinut de medicul Ilie Vonica, din Sibiu. Anul trecut avea o avere estimată la 95 de milioane de euro, potrivit topul celor mai bogaţi români întocmit de revista Forbes.

Grupul condus de Ilie Vonica a declarat venituri de 300 de milioane de euro în 2012.

A intrat în afacerile cu servicii medicale imediat după Revoluţie şi în 1993 a deschis prima policlinică la Sibiu. Grupul Polisano, care are acum peste 2000 de angajaţi, a pornit la drum cu doar cinci persoane - medicul Vonica şi alţi patru colegi. A înfiinţat apoi firma de distribuţie şi import medicamente. Afacerile lui s-au extins şi cuprind acum un lanţ de peste o sută farmacii, o fabrică de medicamente, o reţea de clinici generaliste, o clinică de dializă, mai multe centre de fertilizare în vitro şi un spital.

Extinderea grupului Polisano

1993 - înfiinţarea primei clinici Polisano Sibiu

2004 - se înfiinţează spitalul privat Polisano

2006 - se înfiinţează prima clinică din Bucureşti

2008 - inaugurarea Centrului de Fertilitate Sibiu şi a Centrului de Dializă

(www.clinicapolisano.ro)

Afacerile lui Ilie Vonica

- distribuţie de medicamente

- reţea de farmacii

- fabrică de medicamente

- clinici

- spital privat

- avere: 95 milioane de euro

(sursa: Top Forbes 500 miliardari)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri