Tudor Giurgiu: Acum sunt mulţi tineri în sistem care nu mai pot păţi ce a păţit Cristian Panait când a avut curajul să îşi înfrunte superiorii

Data publicării:
tudor giurgiu

Tudor Giurgiu, regizor. FOTO: facebook.com/tudor.giurgiu

Cazul Panait mi s-a părut o poveste dură, o poveste care trebuie spusă. Pentru că, trecând de toate neclarităţile legate de rezolvarea cazului Panait, după cum ştiţi, Parchetul a dat o soluţie absolut rizibilă, după părerea mea. Ăsta e un caz care ar trebui redeschis, chiar dacă infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii s-a prescris. Dar e imposibil ca, la 29 de ani, un om normal să ajungă să se sinucidă fără să existe o presiune exercitată din partea unor autorităţi, din partea unor oameni care erau uşor de găsit dacă DNA-ul era la fel de eficient pe vremea aia şi dacă SRI-ul îşi punea în cap să descopere cine sunt, cu adevărat, vinovaţii”, a spus Tudor Giurgiu la Digi24.

Regizorul afirmă că, la vremea respectivă, adică în 2002, nimeni nu şi-ar fi imaginat ceea ce vedem astăzi la televizor, cu politicieni şi judecători anchetaţi.

Prin acest personaj vedem o lume, lumea anului 2002, a guvernării Năstase, care, dacă ne uităm strict la ce a însemnat în justiţie, a fost o catastrofă absolută. La vremea aia nu ne puteam imagina ce vedem astăzi, miniştri de toate culorile (politice, n.r.) sunt anchetaţi, magistraţi, primari... La vremea respectivă nu se întâmpla nimic. Puterea executivă se implica în justiţie, Serviciile aveau, şi ele, interesele lor, era un stat extrem de bolnav”, a mai spus Tudor Giurgiu.

În toată tristeţea acestui caz există o singură - să-i spunem - satisfacţie. Şi anume că da, chiar dacă nu suntem mulţumiţi de cum merg lucrurile în ţară, totuşi s-a schimbat ceva. În 12 ani, chit că procurorii în continuare sunt numiţi politic, sunt oameni foarte tineri în Parchet, probabil că se exercită asupra lor diferite influenţe, dar lupta anticorupţie funcţionează şi, faţă de acei ani, datorită DNA şi altor instituţii s-a schimbat ceva”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Cred că sunt foarte mulţi oameni tineri în sistem, în momentul de faţă, care nu mai pot păţi ce a păţit Cristian Panait atunci când a avut curajul să îşi înfrunte superiorii”, a completat acesta.

"De ce eu?", proiecție de gală la Timișoara. Spectatorii vor putea să le pună întrebări regizorului Tudor Giurgiu și actorilor

De ce eu?”, proiecţie de gală la Iaşi în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu şi a patru dintre actori

Filmul „De ce eu?” este inspirat din scurta viaţă a procurorului Cristian Panait, tânărul care, în 2002, se arunca în gol de pe terasa casei, la nicio lună după ce şefii îi ceruseră să rezolve un dosar de corupţie în care vizat era un coleg procuror. Avea 29 de ani. Presa vremurilor scria că asupra lui Cristian Panait s-ar fi exercitat presiuni la cel mai înalt nivel.

„De ce eu?” ajunge din în cinematografele din ţară din 27 februarie.

Imagini din filmul „De ce eu?”, în noul videoclip al trupei Luna Amară

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri