Florian Walter, arestat preventiv. Instanţa a confirmat mandatul emis pe numele lui

Data publicării:
florian Walter romprest extradare 06 INQ Octav Ganea

©FOTO: Inquam Photos /Octav Ganea


ACTUALIZARE DUMINICĂ 14.00. Florian Walter va sta în arest preventiv următoarele 30 de zile. Tribunalul Prahova a confirmat astăzi mandatul emis pe numele său, anul trecut, în luna mai. 

ACTUALIZARE DUMINICĂ 10.15. Patronul Romprest, Florian Walter a fost adus în această dimineaţă la Tribunalul Prahova pentru ca magistraţii să îi confirme mandatul de arestare.


Omul de afaceri este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar în care procurorii estimează că statul a fost prejudiciat cu 20 de milioane de euro. 


 „Nu veneam, dacă-mi era frică de închisoare”, a declarat Florian Walter, răspunzând unei întrebări din partea presei. El a susținut că nu a fugit din țară și că afacerile sale au fost corecte întotdeauna.

ACTUALIZARE 22:00 Walter Florian a fost adus în țară din Emiratele Arabe Unite, sub escortă. O aeronavă în care se afla omul de afaceri a aterizat pe Otopeni în jurul orei 21:45. Nu a făcut prea multe declarații, dar întrebat de ce a plecat din țară, a spus ceva despre o amenințare la adresa vieții sale.

Walter Florian va ajunge mai întâi în fața anchetatorilor, care îl vor informa despre acuzațiile care i se aduc. Duminică va fi dus la instanța din Prahova care a emis mandatul de arestare, pentru ca judecătorul să confirme că este vorba de persoana căutată.


La aproape un an de când a fost dat în urmărire internaţională, omul de afaceri Florian Walter va fi adus în ţară. Patronul Romprest, prins în Emiratele Arabe, este chiar acum într-o aeronavă care va ateriza la Bucureşti. El este acuzat într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu uriaş: 20 de milioane de euro.

Foarte multă vreme nu s-a știu unde se afla omul de afaceri, unele informații spuneau că acesta era în Emiratele Arabe Unite și în urma demersurilor făcute de autoritățile române s-a reușit ca el să intre în custodia Poliției României.

Compania Romprest, potrivit procurorilor DIICOT, a fost acuzată că a derulat tranzacții comerciale fictive cu mai multe societăți comerciale pentru a ascunde mai multe sume de bani. Au fost numiți anumiți reprezentanți legali ai acestei societăți comerciale care nu au putut fi identificați pentru că și-au declarat domiciliile în Republica Moldova sau Ungaria.

Dupa ce va ajunge în țară va fi dus în fața instanței de judecată Ploiești pentru a se confirma acest mandat de arestare și se vor continua investigațiile, dosarul Romprest fiind deja trimis în judecată.

Omul de afaceri Florian Walter a dispărut la începutul lunii mai a anului trecut, cu puţin timp înainte ca ofiţerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT să-i percheziţioneze casa şi firmele. Din vara lui 2015 s-a aflat închis într-un penitenciar din Dubai, iar autorităţile din România au cerut extrădarea. Regele Gunoaielor, aşa cum este poreclit milionarul, este considerat de procurori liderul unei grupării acuzate de evaziune fiscală prin folosirea a 30 de firme fantomă. Anchetatorii susţin că cel mai important rol în acest mecanism l-ar fi jucat Romprest, firma de salubrizare patronată de Florian Walter. 300 de muncitorii aveau contracte încheiate cu firme de apartament şi erau doar detaşaţi la Romprest, spun anchetatorii.

Georgiana Hosu, procuror şef adjunct DIICOT: „Societaţiile nu aveau mijloacele de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor. Figura ca obiect al acestor contracte. Se achiziţia prin aceste contracte forţă de muncă. În fapt, muncitorii erau folosiţi la negru. ”

Florian Walter a fost de negăsit în ziua percheziţiilor, semn că ştia că anchetatorii îl caută.

Vasile Mihai, ofiţer BCCO: „Noi am avut percheziţii. A fost sunat. Ştie că este căutat.”

Procurorii spun că prin contractele fictive cu mai multe firme, omul de afaceri a prejudiciat statul cu 20 de milioane de lei, reprezentând taxe pe care nu le-a plătit.

Georgiana Hosu, procuror şef adjunct DIICOT: „Scriptic, aproximativ trei tone de clorură de calciu au fost livrate în două luni între cele patru societăţi comerciale fără documete fără mijlocele de transport, fără delegaţie.”

Anchetatorii sunt convinşi că toţi banii plătiţi către firmele-fantomă se întorceau, cash, la Florian Walter.

Petre Voinescu, director adjunct Direcţia Generală Antifraudă Fiscală: „Noi am început investigaţiile în noiembrie 2014 în urma unei analize de risc şi am dispus măsuri asiguratorii în decembrie 2014, iar în ianuarie 2015 am sesizat DIICOT.”

Florian Walter are o avere estimată la 25 de milioane de euro, potrivit unui clasament întocmit de o publicaţie economică. Omul de afaceri este cunoscut şi pentru investiţiile făcute în fotbal. A avut acţiuni la echipele Dinamo Bucureşti, Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri