Zeci de oameni au fost eliberați după noile Coduri. Fost deținut: Merg acasă, vreau să fac o supriză familiei

Data publicării:
curte inchisoare

Codul Penal îi avantajează nu doar pe eventualii infractori, ci şi pe cei care sunt deja după gratii. Cei care au ispăşit deja pedepsele prevăzute de noua lege, vor fi îndată eliberaţi.

Toți judecătorii de penal sunt la servicu la treabă. Și la sectoare, și în Tribunalul București. Munca aceasta este în toate instanțele din toată țara”, a spus Laura Andrei, vicepreşedinte Tribunalul București.

Primul deţinut eliberat de noul Cod Penal a ieşit pe porţile penitenciarului din Baia Mare. Pedeapsa i-a fost redusă doar cu 14 zile. A fost condamnat pentru că a fugit de la locul unui accident pe care l-a provocat.

„Am făcut 1 an şi 11 luni. (Cum e această experienţă?) Foarte urâtă”, a spus Sorin Ivanovici.

Mai norocos a fost un bărbat de 56 de ani din Călăraşi. El a fost eliberat aseară din închisoare după numai un an, deşi avea o condamnare de şapte ori mai mare pentru ameninţarea unui poliţist.

Vreau să fac o surpriză. (Nu ştie familia?) Nu ştie, dom'le. Merg acasă, să le fac o surpriză”, a spus Alexandru Vasile.

De o lună analizăm care deţinuti vor beneficia de legea favorabilă. 200 de persoane vor fi eliberate cel târziu până luni”, a spus Cristi Dănileț, membru CSM.

Ministrul Justiţiei spune că aceste dosare se vor judeca rapid, iar sistemul judiciar va fi îmbunătăţit în următoarea perioadă. Robert Cazanciuc a verificat personal modul în care decurg procesele din Bucureşti şi a stat de vorbă de judecătorii.

Nu au emoţii în interpretarea prevederilor. Sunt câteva dificultăţi legate de infrastructură, dar sunt rezolvabile”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Peste 400 de cereri vor fi analizate de instanţe în următoarele zile. Printre persoanele eliberate vor fi şi cele condamnate pentru prostituţie. Noul Cod Penal nu mai condamnă această faptă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri