Adriana Săftoiu, despre Traian Băsescu: Mult prea repede și-a dorit să fie adulat. Era extraordinar de schimbător

Data publicării:
AS

Adriana Săftoiu spune despre cartea sa – Cronică de Cotroceni – că ar fi greșit să fie citită într-o notă de confesiune, ci mai degrabă ca o pe o mărturie despre cum funcționează sistemul politic românesc și oamenii politici.

Fostul purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu între anii 2004 și 2007 spune că „cel puțin 80%” din evenimentele descrise în carte s-au petrecut în spațiul public, dar că le pune în context și le traduce spre a fi înțelese.

E o încercare a mea de a spune: uitați cum un om politic poate eșua. Dacă cineva crede că un om politic câștigă și pierde de unul singur, se înșeală. Omul politic pierde și câștigă împreună cu noi toți”, a spus Adriana Săftoiu, în emisiunea Imparțial de la Digi24.

Colaborarea Adrianei Săftoiu cu Traian Băsescu a început în 1997.

Am fost alături de el și am putut să văd evoluția și, trebuie să recunosc, în final o involuție. Pentru că, Traian Băsescu, până la un punct, a urcat pe scara istoriei, de la un punct încolo a ales să coboare. Nu îmi dau seama dacă la rândul lui realizează acest lucru, nici n-am pretenția acum să fie de acord cu concluziile mele, dar am pretenția ca Traian Băsescu să înțeleagă că și noi toți avem dreptul la propriile concluzii”, a subliniat Adriana Săftoiu.

Fostul purtător de cuvânt a spus despre Traian Băsescu că „tonul ridicat nu îl caracterizează” și că au fost puține astfel de situații. Cu toate acestea, fostul șef de stat „era în permanență iritat, nemulțumit, dar de cele mai multe ori nici nu îți era clar de unde avea această atitudine”.

„Avea o atitudine de moftangiu” în relațiile sociale și politice, a spus Adriana Săftoiu, amintind de colaborarea fostului președinte cu presa: „Îi respingea, îi refuza și dintr-o dată, brusc, îi accepta. Victimă-călău, dar se cam schimbau raporturile”.

„Era extraordinar de schimbător”, a subliniat ea.

„Mi s-a părut că avea o nemulțumire în relație cu echipa. Plecase Andrei Pleșu, Renate Weber făcea deja un pas înapoi, din toată echipa eram eu și Stolojan cu vechime. Târziu mi-am dat seama, de unde îi venea această natură. Mult prea repede, și acest lucru nu i-a făcut bine lui Traian Băsescu, și-a dorit să fie adulat. Iar prima echipă avea respect față de Traian Băsescu, dar nu-l adula nimeni. Traian Băsescu se confrunta cu propria echipă, care nu-l adula, care nu dădea din cap tot timpul, care nu-i spunea că totul e perfect, și se confrunta cu ceilalți”, a mai povestit fostul purtător de cuvânt.

Traian Băsescu nu-i considera pe intelectuali „extrem de utili”

„Dacă în relațiile instituționale Traian Băsescu se impunea, în cazul acesta, cu intelectualitatea, Traian Băsescu probabil a fost cel mai cinstit în relațiile lui cu categoriile socio-profesionale. Nu-i respingea, dar nici nu considera că sunt extrem de utili”, a mai spus Adriana Săftoiu.

Despre crearea în campania electorală a unui grup de intelectuali care să-l susțină, Adriana Săftoiu a spus că Traian Băsescu „avea onestitatea de a nu crea ceva ce nu e firesc”, amintind că cel care îl frecventa cel mai des era Mircea Dinescu.

N-aș spune că umorul este neapărat punctul forte al lui Traian Băsescu, dar uneori îi reușea. Era un fel de ironie binevoitoare”, a spus ea despre limbajul fostului președinte, adăugând că limbajul lui Traian Băsescu era acceptat pentru că vorbea de Partidul Social Democrat, fiind un discurs anti PSD.

„Traian Băsescu nu a devenit un om care a dezamăgit de unul singur. Funcționează precum creșterea unui copil, dacă atunci când e la faza de pionierat, de învățat, nu îl ajuți să se corecteze, degeaba intervii mai târziu”, a subliniat ea. 

„Cel care a fost mai critic cu Traian Băsescu și în demisia de final... l-am disprețuit pe Andrei Pleșu. I-am și spus-o în felul meu, că sunt dezamăgită că poate să se pronunțe asupra lui Traian Băsescu după doar patru luni. Nenorocirea e că nu eu am avut dreptate, ci Andrei Pleșu, care atunci mi-a spus că el mă înțelege și că înțelege că sunt de partea președintelui, dar rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile”, și-a amintit Adriana Săftoiu.

Gestul de condamnare a comunismului

Despre gestul lui Traian Băsescu de condamnare a comunismului, Adriana Săftoiu a spus că a fost unul extrem de important, care a încântat intelectualitatea, dar „cu toate acestea nu ar trebui să se treacă cu vederea peste abateri pentru care plătește în primul rând Traian Băsescu, care spune: după zece ani, trebuie să îmi apăr singur mandatul”.

Adriana Săftoiu: Elena Udrea putea să aibă o traiectorie diferită

Despre venirea Elenei Udrea în echipa lui Traian Băsescu, la șefia Cancelariei, Adriana Săftoiu a spus, în 2005, că este „total inadecvată”.

„Elena Udrea era căsătorită cu Dorin Cocoș. Noi vorbiserăm până aproape de iunie 2004 de Dorin Cocoș, Petrache, Bittner, pe care îi prezentam, alături de Gabi Oprea, drept stâlpii mafiei lui Adrian Năstase. Și când spuneam că e cel puțin inadecvat, era și foarte aproape după ce câștigam alegerile. Eu cred că Elena Udrea ar fi putut să aibă o traiectorie diferită dacă nu l-ar fi avut consultant pe Traian Băsescu, ar fi greșit mai puțin. A intrat pe scenă brusc, impusă de Traian Băsescu, fără ca trecutul ei politic să fie bine conturat. Trecutul ei era legat fix de soțul ei, ceea ce a și dus la scoaterea Elenei Udrea din echipă”, a spus Adriana Săftoiu

Adriana Săftoiu a mai spus despre cartea sa că „sunt lucruri pe care le-am păstrat pentru mine”. De asemenea, a spus că nu vrea să facă prin această carte profilul lui Traian Băsescu, ci profilul unei societăți „care poate să-și ajute la un moment dat un om cu bune calități să eșueze”.

„Traian Băsescu a fost ajutat să se strice”, a subliniat Adriana Săftoiu.

Fostul purtător de cuvânt a spus că, dacă ar fi în 2004 din nou, ar vota tot cu Traian Băsescu.

Adriana Săftoiu: Presa dădea cu bățul prin gard

Adriana Săftoiu mai spune în cartea sa că dacă Traian Băsescu „și-ar fi consumat mai puțin timp în fața televizorului, nu ar fi ajuns la o relație vulnerabilă cu presa”. „Presa dădea cu bățul prin gardul de la Cotroceni”, după ce jurnaliștii și-au dat seama cât de reactiv este Traian Băsescu.

Obsesia lui Traian Băsescu cu Tăriceanu

Întrebată de ce fostul președinte a vrut atât de mult să scape de Călin Popescu Tăriceanu, Adriana Săftoiu a răspuns: „Eram convinsă că vrea să scape, alegerile anticipate erau o soluție corectă, obiectivul în schimb era diferit. Nu aș fi putut să vă spun atunci de ce Tăriceanu dintr-o dată nu mai era agreat de Băsescu, aș fi spus că relația lui Tăriceanu cu Dinu Patriciu, care evident îl deranja extrem de mult pe Traian Băsescu”.

„Ulterior, după ce s-a întâmplat în 2009 și după ce am văzut ce tip de premier și-a dorit Traian Băsescu, adică Emil Boc, cineva care să îi recunoască lui – Traian Băsescu - și puterea executivă, de fapt Tăriceanu, împreună cu PNL, nu îi recunoașteau această supremație executivă. În 2005, Traian Băsescu își dorea să aibă un prim-ministru așa cum și-l dorea și cum l-a avut după 2009”, a menționat Adriana Săftoiu.

Fostul purtător de cuvânt a mai spus că Traian Băsescu avea momente în care „chiar și despre Ion Iliescu – sigur, era un neocomunist – dar îi recunoștea capacitatea, inteligența politică”.

Politica externă a lui Traian Băsescu

Adriana Săftoiu îi recunoaște lui Traian Băsescu câteva merite în privința politicii externe.

„Din păcate, toate încercările de a deschide înțelegeri economice se loveau de proasta relație dintre Guvern și Cotroceni. Vizitele trebuiau să fie foarte concentrate și scurte, le-ar fi limitat doar la întâlnirile cu omologii lui, o vizită mai lungă de 48 de ore nu cred că am avut, poate doar în Statele Unite am stat 36 de ore, dus-întors”, a spus fostul purtător de cuvânt.

Adriana Săftoiu: Traian Băsescu a cerut dosarul meu medical

În relația cu ea, Adriana Săftoiu îi reproșează lui Traian Băsescu că i-a încălcat dreptul la intimitate prin faptul că i-a cerut dosarul medical. Despre acest episod, ea a spus că a fost unul umilitor.

De altfel, ea povestește că Traian Băsescu a început să facă greșeli din momentul în care a început să vorbească despre el ca un șef de stat decât ca un președinte. 

„E o mare diferență să fii președintele țării și să te numești șeful statului”, a punctat Adriana Săftoiu.

„Cât ai fi de președinte, să-și bagi nasul în dosarul meu medical, mi s-a părut o lipsă de respect față de demnitatea umană”, a spus Adriana Săftoiu.

„Eu eram deja aproape de final, era o tensiune între mine și președinte. Tactica e să discreditezi omul înainte ca să apuce el să spună ceva. Se căutau... și sunt convinsă că sistemul ăsta funcționează și acum. Dacă aș ști că s-a oprit la mine, aș spune că a fost o problemă personală între mine și Traian Băsescu. Dar de unde? Acesta este sistemul din România, care poată să compromită un om, scormonindu-i în trecut și permițându-i să scoată la vedere chiar și o boală medicală”, a declarat Adriana Săftoiu.

Citiți și Adriana Săftoiu: „Traian Băsescu și Elena Udrea se comportau ca doi adolescenți pe care nu trebuie să îi prindă mama”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri