T. Băsescu critică politica externă a lui K. Iohannis: România, decât să se gândească la vizite la Kiev, mai bine se băga la Chișinău

Data publicării:
Klaus Iohannis si Traian Basescu la ceremonia de investire de la CCR - presidency.ro

 „România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici", a precizat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit săptămâna trecută, la Bruxelles, cu omologul ucrainean, Petro Poroșenko. Întrevederea bilaterală a avut loc la solicitarea liderului de la Kiev. Cu această ocazie, Petro Poroșenko a reiterat invitația adresată lui Klaus Iohannis de a face o vizită la Kiev, invitație pe care o lansase încă din mesajul de felicitare transmis cu ocazia alegerii.

Președintele Klaus Iohannis trebuia să efectueze la sfârșitul lunii trecute o vizită în Republica Moldova, pe care a amânat-o, însă, pe motiv că erau încă în desfășurare negocierile pentru formarea guvernului. 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că era „previzibil şi inadmisibil” faptul ca guvernul Leancă să nu poată primi votul de încredere al Parlamentului Republicii Moldova. 

„S-au dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal cele două partide, PLDM şi PDM, n-au avut alianţe cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor, încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut. În locul lui Leancă, nu m-aş fi dus în Parlament pentru nimic în lume, ştiind că o să cad. La ce s-a gândit el, că or să-l susţină comuniştii în ultima clipă, n-a funcţionat", a afirmat Traian Băsescu.

Referitor la premierul desemnat Chiril Gaburici, fostul președinte a apreciat că venind din zona de business, „asta înseamă o Republică Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, nefiind forţa unui premier om politic, nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociere, nici Acordul de Liber-Schimb".

Citiți și: 

Traian Băsescu: Ucraina e o ciorbă în care nu ne putem amesteca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri