C. Antonescu, declarații contradictorii privind modificarea Codului penal

Data publicării:
crin antonescu1-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-1

„În calitatea mea de cetăţean, faptul că aceste modificări au apărut aşa, într-o suită foarte rapidă şi foarte aglomerată a unei ordini de zi, că nu a existat din partea iniţiatorilor curajul de a ieşi şi a spune "Vom modifica Codul penal, aceste lucruri le vom modifica din aceste motive" acest lucru este regretabil, sunt perfect de acord cu dumneavoastră”, a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL.

Liderul lideral a promis că va încerca să afle cum s-au făcut modificările legislative: „Voi încerca să aflu, mai ales că acum mi-aţi deschis... Am şi eu apetitul meu de detectiv. Sunt şi eu un ziarist ratat”.

Declarațiile vin la o zi după ce Crin Antonescu a recunoscut public faptul că era la curent cu intențiile inițiatorilor de a promova aceste schimbări în Codul penal și nu vede niciun fel de problemă.

Mai mult, președintele Senatului, Crin Antonescu, se declara de părere că modificarea adusă marți Codului Penal - scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici – este decizia corectă și firească. În plus, el consideră că parlamentarii nu obțin astfel o „superimunitate”, dar nu au de ce să fie anchetați pentru abuz în serviciu.

„Parlamentarii pot fi anchetati, parlamentarii însă nu sunt funcționari publici, cred că ăsta e un lucru evident pentru toată lumea și faptul că până acum erau asimilați funcționarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se găsește nicăieri în lumea democratică și care, din fericire, prin această modificare, a fost schimbat, deci este foarte corectă”, a comentat Crin Antonescu, președintele Senatului.

El a subliniat că această modificare nu înseamnă implicit că parlamentarii au obținut astfel o „superimunitate”.

Liderul liberal a confirmat că parlamentarii vor putea fi anchetați pentru conflict de interese, dar nu și pentru abuz în serviciu.

„Abuzul în serviciu, nu. Nu putem să imaginăm ce abuz în serviciu poate să facă un parlamentar. Ah, se poate întâmpla, Doamne ferește, ca un parlamentar să se facă vinovat sau să fie acuzat de fapte de corupție – luare și dare de mită, trafic de influență – de acord, se poate, nu-i de dorit, dar se poate întâmpla. Se pot întâmpla o serie de alte fapt, dar abuz în serviciu? Cum poate face un parlamentar un abuz în serviciu?”, a spus Crin Antonescu.

La întrebarea „Vă puseserăți de acord pe această modificare, știați de ea?”, Crin Antonescu a răspuns: „Da, eu știam de această intenție, noi am fost de acord cu acest lucru și nu văd nici acum niciun fel de problemă. Problabil că vom avea din nou discuții propagandistice cum scoatem noi parlamentarii în afara legii, nicidecum”, a conchis Antonescu.

Critici dure din partea președintelui

Președintele a ieșit public pentru a atrage atenția că este vorbe de un regres de zece ani și că nu va promulga legea.

„Le mulțumesc că s-au gândit la mine, dar cred că nu am nevoie, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament, pentru că scoțând președintele României, senatorii, deputații și pe cei fără contracte de muncă – atenție, primari, din categorie, practic nu mai pot fi loviți nici de situațiile de incompatibilitate. Practic se protejează de DNA și se protejează de emiterea unor hotărâri care li s-ar potrivi lor și familiilor lor, îndeosebi în ceea ce privește contracte de achiziții publice”, a spus președintele.

„Oameni buni, asta înseamnă zece ani de regres. A fost greu până să se pună pe picioare DNA și ANI, au început să funcționeze, efectele modificării sunt dezastruoase în ceea ce privește credibilitatea României”, a subliniat șeful statului.

Traian Băsescu a atras atenția că modificările la Codul penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil, pentru că era obligatoriu să aibă avizul CSM.

Ulterior, conducerea CSM și cea a DNA au transmis puncte de vedere critice pe marginea modificărilor aprobate de Camera Deputaților.

Și Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale de Integritate, a explicat în direct la Digi24 că, prin modificările aduse de Camera Deputaților, s-a dat liber la conflict de interese.

„Din punct de vedere a ceea ce înseamnă înseamnă conflictul de interese în materie penală, pentru care ANI a făcut foarte multe sesizări, putem vorbi de o dezincriminare de facto, nu numai pentru membrii Parlamentului. La o analiză mai atentă a textului, modificările se referă și la aleși locali, și la miniștri în funcție”, a spus Horia Georgescu.

Modificările au fost criticate de reprezentanțe diplomatice la București.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România”, avertizează ambasada SUA la București. Reacții asemănătoare au venit și din partea Ambasadelor Olandei și Marii Britanii la București și de la Comisia Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri