Toți oamenii președintelui. Cine sunt consilierii lui Klaus Iohannis?

Data publicării:
Iohannis lansare carte selfie inquamphotos-1

George Scutaru va fi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, după ce şi-a dat demisia din Parlament în urmă cu câteva zile. Membru al PNL din 2001, George Scutaru a condus organizaţia partidului din Buzău şi era la al treilea mandat consecutiv de parlamentar. Absolvent al Facultatii de Istorie a Universităţii Bucureşti, s-a specializat pe probleme de securitate. 

Andrei Muraru va fi consilier pentru relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice. A fost preşedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului.

În mandatul său, instituţia a demsacat mai mulţi torţionari din perioada comunistă, împotriva cărora au fost deschise şi anchete penale. Din 2006, a fost timp de un an consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu. L-a sfătuit pe Klaus Iohannis şi în timpul campaniei electorale. 

Puternic contestat de opinia publică, Dan Mihalache se regăseşte în cele din urmă în echipa de consilieri a preşedintelui, şi chiar şef al Cancelariei prezidenţiale. În ultima perioadă a fost secretar general adjunct al PNL. Dan Mihalache a fost jurnalist, în anii '90 şi membru al partidului lui Teodor Meleşcan. I-a consiliat anterior atât pe Adrian Năstase cât şi pe Crin Antonescu. A pierdut poziţia de secretar general adjunct al Guvernului Ponta după ce a spus că, dacă parteneriatul cu statele unite depinde de existenţa ANI, atunci "mai bine fără".

Fostul comisar european pentru multilingvism, Leonard Orban, a fost cooptat şi el în echipa noului preşedinte, pentru domeniul afacerilor europene. A fost secretar de stat în Ministerul Integrării Europene şi ministru al Afacerilor Europene în guvernele Boc, Ungureanu şi primul Executiv Ponta. A mai fost şi consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu.

De Externe se va ocupa fostul ministru din 2008, Lazăr Comănescu. A fost in ultimii ani ambasador al României în Germania. Şi-a început cariera în urmă cu 42 de ani perioadă în care a urcat treptat in ierarhia Ministerului de Externe, din poyitia de consilier pina la cea de ambasador, secretar de stat si ministru.

De mediul de afaceri se va ocupa Cosmin Marinescu. Este în acest moment conferenţiar universitar la ASE, dar a mai ocupat funcţii politice. A fost consilierul ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu.

Tatiana Niculescu Bran, scriitoare şi fost jurnalist BBC, va fi purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis. Departamentul de Protocol va fi condus în continuare de actualul consilier de stat al lui Traian Băsescu, Delia Dinu. Compartimentul constituţional -legislativ va fi coordonat de Simina Tănăsescu, profesor universitar, doctor în drept constituţional. Iar Laurentiu Stefan, fost consilier politic al ambasadei SUA, ar putea deveni consilier prezidential pentru analiză politică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri