Un poet, un instructor de arte marţiale, un filosof şi un fost realizator TV. Cine sunt aleşii din „Comisia Călăraşi”

Data publicării:
base ioana

Afacerea cu teren agricol a familiei Băsescu va fi anchetată de 13 parlamentari, iar zece dintre aceştia provin din Uniunea Social Liberală. Printre cei 13 se numără câţiva avocaţi, un poet, un licenţiat în filosofie, dar şi un instructor de karate. Mulţi dintre ei sunt pentru prima dată în Parlament.

Ioana şi Traian Băsescu. Foto: Facebook/PresedinteleTraianBasescu

Comisia ar fi trebuit să aibă 15 membri, dar Partidul Democrat Liberal a refuzat să îşi desemneze reprezentanţi. Ca atare, ea este formată din şase membri de la Partidul Social Democrat, patru de la Partidul Naţional Liberal, și câte un reprezentant al UDMR, PC și PPDD.

Din cei zece parlamentari ai USL, şase sunt la primul mandat în Legislativ: social-democraţii Gabriela Firea şi Mihai Fifor, liberalii Traian Dobrinescu, Ioan Cupşa şi Dorin Mircea Dobra şi fostul democrat-liberal Mircea Irimie, care acum reprezintă Partidul Conservator.

Cel mai experimentat membru al comisiei este Eugen Nicolicea, despre care premierul Victor Ponta a spus că ar putea conduce comisia. El se află la al şaselea mandat, fiind deputat încă din 1992. În 2007, a făcut parte din Comisia de anchetă pentru suspendarea lui Traian Băsescu. În aceeaşi categorie sunt şi senatorul PSD Şerban Nicolae, aflat la al treilea mandat, Adrian Solomon şi Ioan Adam.

Din cei zece parlamentari anunţaţi de USL, nici unul nu este expert în domeniul agricol şi doar patru dintre ei au studii juridice. Senatorul Gabriela Firea a fost realizator TV înainte de a intra în politică. Notă aparte face conservatorul Mircea Irimie, care se poate lăuda cu un atestat de instructor de arte marţiale.

Printre meseriile senatorilor şi deputaţilor care vor ancheta tranzacţia făcută de Ioana Băsescu se regăsesc de asemenea un profesor şi un istoric.

Configuraţia „Comisiei Călăraşi”

PSD: şase parlamentari;

PNL: patru parlamentari;

UDMR, PC, PPDD, minorităţile: câte un parlamentar.

 

Componenţa comisiei

Parlamentari cu mai multe mandate: 4.

Parlamentari la primul mandat: 6.

 

Profesiile membrilor „Comisiei Călăraşi”

Avocat: 4.

Filolog: 2.

Filosof: 1.

Istoric: 1.

Jurnalist: 1.

Instructor de karate: 1.

Comisia parlamentară va verifica modul în care terenul agricol din localitatea Nana, judeţul Călăraşi, a ajuns în proprietatea fiicei preşedintelui. În paralel, la Senat funcţionează o subcomisie care verifică creditul luat de Ioana Băsescu de la CEC pentru această achiziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri