Congresul comun PNL-PDL validează, azi, fuziunea din 2017. Crin Antonescu și Emil Boc lipsesc de la eveniment

Data publicării:
iohannis blaga fb-1

Actualizare 12:00: Înainte de reuniunea comună, cele două partide au întâlniri separate în care vor aproba formal fuziunea. Democrat liberalii şi-au întărit rândurile şi cu politicienii aflaţi sub comanda fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. Mişcarea Forţa Civiă a fost oficial înghiţă de PDL.

Marii absenți de la eveniment sunt Crin Antonescu și Emil Boc, foști lideri ai celor două partide. 


Critica cel mai des adusă noii formaţiuni de dreapta este legată de nume. PDL renunţă la numele care a luat naştere în decembrie 2007, după fuziunea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat - cel din urmă o facţiune din PNL. „E un of că nu am reuşit să impunem chestiunea cu numele”, s-a plâns Cătălin Predoiu, iar Emil Boc s-a declarat ferm împotriva fuziunii: „Numele PNL pentru PDL este nedrept cu membrii de partid obişnuiţi. (...) Mi-au spus foarte mulţi (...) că numele PDL este în conştiinţa fiecărui membru, nume de care se leagă cele mai importante victorii politice de după 1989" - a comentat fostul lider democrat-liberal. El nu participă, azi, la congresul comun al celor două formațiuni.

Replica liderului Vasile Blaga a venit imediat: „Dintr-odată nu mai poate de numele PDL. La mine e în suflet PDL. Eu m-am dus și am înscris partidul, nu dânsul!”

Un alt punct sensibil - prezidenţiabilul. În sondajul comun al celor două partide îşi vor măsura puterea Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu.

Dar apar și alți pretendenți.

„Nu am renunțat la candidatura la președinție, dar vreau să fim rezonabili (...) Consider, în continuare, că pot îndeplini criteriile de reprezentare a candidatului la prezidențiale, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, proaspăt intrat în PDL cu tot cu partidul său, Forța Civică. „De aici încolo însă, decizia partidelor devine suverană”, a admis fostul premier.

Solicit să fiu inclusă în procesul de selecție a noii construcții de dreapta, fiindcă suntem într-o nouă realitate. Este evident că doresc să candidez. Doresc să fiu inclusă în acest proces de selecție, asta este primul pas”, a declarat și Monica Mavocei, membru PDL.

Şi printre liberali sunt frământări. Mai mulţi senatori şi deputaţi au părăsit PNL, alăturându-se ideilor reformatoare ale fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu. Iar Norica Nicolai a ales să rămână în ALDE, în Parlamentul European. „Ce le veti spune, când Emil Boc, Roberta, Flutur, Stolojan, oameni care au trădat acest partid, sunt astăzi la masă cu noi? Nu aș vrea să vindem pe preț mic PNL, care este partidul istoriei românești”.

La prezidenţiale cele două partide se vor prezenta sub forma Alianţei Creştin-Liberale. Dacă liderul PNL, Klaus Iohannis, va fi candidatul susţinut în toamnă, democrat-liberali vor da premierul.

PNL și PDL, o relație cu năbădăi

Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal sunt la a treia regăsire. Actuala Alianță Creștin- Liberală își are originile în 1995, când PNL şi PD au semnat un protocol de susținere reciprocă. A urmat Alianța Dreptate și Adevăr, care s-a rupt după trei ani. De atunci, atât PDL, cât și PNL au colaborat mai mult sau mai puțin cu actualul dușman comun, PSD.

PD și PNL au guvernat împreună, pentru prima dată, din 1996 până în 2000. Liberalii erau atunci parte a Convenției Democrate Române, iar PD era cuprins în Uniunea Social-Democrată. În 2003, cele două partide s-au aliat și au format Alianța Dreptate și Adevăr. Planurile inițiale prevedeau ca Theodor Stolojan, lider al PNL, să fie prezidențiabil, însă pe ultima sută de metri, liberalul s-a retras și a fost înlocuit de președintele PD Traian Băsescu.

Înțelegerea a durat până în 2007, când PD a fost scos de la guvernare. În același an, s-a constituit și Partidul Democrat Liberal, prin fuziunea democraților cu o aripă desprinsă din PNL. Noul PDL a trecut de partea fostului inamic PSD în 2008, alături de care a guvernat un an. În 2011, însă, liberalii s-au împrietenit cu social-democrații şi a luat naştere Uniunea Social Liberală, care a durat trei ani. În tot acest timp liderii PNL și PDL s-au blamat reciproc.

„PNL, de fapt, ce este astăzi? Este un USL vopsit”, spunea liderul PDL, Vasile Blaga, chiar în 24 februarie anul acesta. „Noi spunem de mult timp, de 21 de luni, că PNL-ul nu este altceva decât un alt PSD. Asta este PNL-ul", continua președintele Blaga.

La rândul său, fostul președinte liberal Crin Antonescu spunea, în noiembrie 2013: „Nu există dreaptă politică în România în afara Partidului Naţional Liberal. Noi suntem confruntaţi, ca partid, de ani buni... practic, pe cea mai mare parte a epocii Băsescu, cu un atac propagandistic şi un atac politicianist extrem de dur care construieşte din PDL sau partide apropiate preşedintelui, o dreaptă de impostură”

PNL si PDL se reunesc acum în Alianța Creștin Liberală, ca alternativă la social-democrați, care le-au fost, când prieteni, când duşmani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri