DIVERGENȚE ÎN USL. Crin Antonescu: PNL respinge raportul Comisiei pentru Roșia Montană. V. Zgonea: „Râde lumea de noi!”

Data publicării:
crin antonescu mediafax

O cerere pe această temă trebuie aprobată de conducerea Parlamentului, iar Birourile Permanente se vor întâlni abia mâine. După obiecţiile PNL, Comisia şi-a suspendat şedinţa de astăzi.   

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marți că parlamentarii PNL vor respinge raportul comisiei speciale pentru Roșia Montană, în opinia liberalilor fiind nevoie de un nou proiect de lege care să stabilească un cadru general pentru exploatarea resurselor aurifere.

La observația că membri PSD ai comisiei au declarat că deja s-au apucat să modifice în acest sens proiectul de lege referitor la Roșia Montană primit de la Guvern, Crin Antonescu a răspuns că „e problema domniilor lor”.

El a arătat că ar trebui ca această comisie să dea un raport de respingere, iar apoi să se lucreze la un nou proiect de lege. Pentru aceasta, ar trebui ca mandatul actualei comisii speciale fie să fie prelungit, fie să fie constituită o nouă comisie, a opinat Crin Antonescu.

„Dacă nu-i vom convinge, asta este, nu putem împiedica majorități, am spus care este punctul nostru de vedere”, a mai spus liderul liberal, întrebat ce va face dacă liberalii nu se vor situa pe aceeași lungime de undă cu colegii social-democrați din USL.

El a arătat că plenului ar trebui să i se propună fie prelungirea mandatului actualei comisii speciale pentru Roșia Montană, fie constituirea unei noi comisii pentru elaborarea unui nou proiect de lege, după care Guvernul ar urma să încheie acorduri în funcție de noile reglementări generale. În orice caz, raportul comisiei speciale la proiectul de lege înaintat de guvern - pentru care s-a constituit această comisie - ar trebui respins, a subliniat Crin Antonescu.

Anunțul copreședintelui USL vine oarecum în contradicție cu declarațiile făcute vineri de liderul PSD, declarații făcute în prezența lui Crin Antonescu, după o întâlnire în cadrul USL. Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, că liderii USL au decis să prelungească cu 30 de zile mandatul Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, pentru a se putea ajunge la o poziţie comună a PSD şi PNL pe această temă.

Premierul Victor Ponta se află, luni, în vizită în Statele Unite.

Valeriu Zgonea, PSD: „Râde lumea de noi!”

Replica lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a venit la scurt timp: „Comisia specială are toate instrumentele, poate sa completeze și să modifice o lege, de aia e specială. Şi o comisie permanentă are dreptrul la inițiativă . Nu poți să dizolvi o comisie permanentă doar pentru că a avut o inițiativă cu care un grup parlamentar nu este de acord, râde lumea de noi”, a declarat social-democratul. 

Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, a explicat că această comisie își va termina treaba când se va prezenta raportul, fie el și de respingere. „Înțeleg că cei cinci colegi liberali au mandat clar de la partid cum să voteze. Mandatul nostru e la fel de clar: toţi parlamentarii PSD trebuie să voteze cum le dictează conștiința sau analiza documentelor”, a spus Darius Vâlcov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri