D. Cioloș: Nu e democratică cererea PNL pentru alegerea primarilor în două tururi. A. Gorghiu: Poate îl convinge societatea civilă 

Data publicării:
dacian ciolos fb cravata


ACTUALIZARE 17.00. „Referitor la revenirea la scrutinul în două tururi pentru alegerea primarilor, mă așteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări în legislația electorală. Asta, mai ales, având în vedere că în prima schiță a programului de guvernare asumat de premierul Cioloș, susținea reintroducerea votului în două tururi. Până la urmă, marți, 19 ianuarie, prim-ministrul a ales o poziție de neimplicare, probabil și din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic.

Din punctul meu de vedere, acest subiect nu este unul politic, ci unul tehnic și nu folosește politicienilor ci, în primul rând, cetățenilor. Poate vom reuși, până la urmă, să-l convingem că este o măsură bună pentru societate. Poate îl va convinge societatea civilă, dacă noi nu am reușit.

Și într-un caz, și în altul, vom continua efortul de a schimba legea în Parlament, chiar dacă șansele sunt extrem de mici. Nu am pornit acest demers cu mari așteptări de succes, dar era de datoria noastră să încercăm tot ce ne stă în putință pentru a realiza această schimbare care, repet, a fost cerută insistent de către stradă”, a comentat Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.


„Guvernul pe care-l conduc e un guvern independent, care nu e implicat politic. Nu cred că e democratic să modifice un guvern prin ordonanță de urgență o lege politică”, a declarat Dacian Cioloș.

Biroul Politic Național al PNL i-a înaintat premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunțat copreședintele liberalilor Alina Gorghiu.

Ea a declarat ieri, la Jurnalul de seară, că „singura variantă realistă e adoptarea acestei prevederi prin ordonanță de urgență.”

Parlamentarii PNL au votat, în primăvara anului trecut, pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. La scurt timp după aceea au început să ceară revenirea la două tururi. Nu au reuşit să obţină susţinere în Parlament pentru noua modificare a legii şi acum apelează la premier.

Liderii liberali susţin că doar alegerea primarilor în două tururi le conferă acestora legimitate. În plus, mai spun liberalii, sistemul cu un singur tur ar avantaja partidele mari, adică PSD şi PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri