Dacian Cioloş: L-am revocat pe Vlad Alexandrescu. Regret modul în care a ales să-şi încheie mandatul

Data publicării:
vlad alexandrescu fb crop

 

Regret modul în care Vlad Alexandrescu a înţeles să îşi încheie mandatul”, a adăugat prim-ministrul.

Am propus astăzi domnului Președinte revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcția de ministru al Culturii și numirea doamnei Corina Șuteu în această funcție.

Nu am să revin asupra acestei demiteri, pentru că modul în care un ministru operează și reacționează într-o situație de criză cum este cea de la Opera din București este decisiv pentru capacitatea și credibilitatea sa de a-și gestiona domeniul și de a soluționa ulterior situații similare într-un mediu profesional cum este cel al culturii.

Regret totuși că am ajuns aici și mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înțeles să-și încheie mandatul. Dar țin să-i mulțumesc pentru inițiativele bune pe care le-a avut în acest guvern și doresc să confirm interesul și determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Șuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme și care a lucrat la programul de reforme al ministerului culturii.

Voi cere noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituții cum este Opera Națională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program și să se deschidă spre colaborări internaționale, oferind și valorilor din România un statut social și financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor.

Vom continua cu inițiativele de subscripție publică pentru Cumințenia Pamântului, proiect pe care l-am susținut activ încă din momentul în care guvernul a decis să invoce dreptul de preemptiune.

Doresc să fiu foarte clar: prin decizia pe care am susținut-o la sfârșitul anului trecut, Roșia Montană a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A și așa va ramane. Așa cum i-am spus și domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protectie și să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare.

Imediat după alegerile locale intenționăm să venim cu câteva idei în acest sens.

Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, a cinematografiei, vor fi continuate”, este mesajul premirului Dacian Cioloş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri