Deputatul Gheorghe Coman, cercetat în libertate. Decizia instanței supreme nu este însă definitivă și a fost atacată de DNA

Data publicării:
Gheorghe Coman-Mediafax Foto-Ciprian Sterian-1

ACTUALIZARE 20.30.„S-a luat de către judecător o măsură preventivă, dar nu arestarea, ci obligarea de a nu părăsi țara”, a declarat avocatul deputatului. „Mai avem recursul. DNA, prin reprezentantul aflat în sală, a declarat recurs împotriva acestei încheieri”, a adăugat avocatul lui Gheorghe Coman.  

ACTUALIZARE 20.18. Gheorghe Coman va fi cercetat în stare de libertate, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins cererea DNA de arestare preventivă a demnitarului. Deputatul s-a ales însă cu o restricție: nu are voie să părăsească România. Decizia din această seară nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, la un complet de 5 judecători ai instanței supreme. 

 ACTUALIZARE 17.05. Instanţa supremă judecă în această seară cererea procurorilor DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Gheorghe Coman.

ACTUALIZARE 16.03. DNA a trimis propunerea de arestare. Dosarul lui Gheorghe Coman va ajunge la instanţa supremă.

În referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă se arată că Gheorghe Coman este o persoană cu o funcţie importantă şi că poate influenţa ancheta, martorii şi denunţătorul.

ACTUALIZARE 15.53. Deputatul a confirmat, la ieșirea din sediul DNA, că a dat declarații în fața procurorilor și că se va prezenta în fața instanței.

Actualizare 15.11. Gheorghe Coman se află în sediul DNA, potrivit informațiilor Digi24. El este audiat de oamenii legii.

Deputații au venit azi la ședința de plen pentru a vota dacă ridică imunitatea colegului lui Gheorghe Coman, acuzat de luare de mită. 

190 de aleși au votat „pentru”, iar 34 au votat „împotrivă”, astfel că majoritatea necesară pentru încuviințarea arestării preventive a fost întrunită.

„Am demonstrat că Parlamentul României își face datoria și nu este scut pentru cei care încalcă legea”, a comentat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, după exprimarea votului.

Astfel, în acest moment, procurorii DNA pot solicita instanței supreme arestarea preventivă a deputatului, dar numai după citarea acestuia.

_____

Din declarațiile exprimate în spațiul public, parlamentarii vor să nu intervină în actul de justiție și să dea avizul.

Conducerea Camerei Deputaților s-a declarat mulțumită de faptul că au venit la ședință aleșii în număr mare, chiar în ziua liberă, după ce săptămâna trecută s-a amânat ședința/

Gheorghe Coman nu a venit pentru a-și susține în plen punctul de vedere.

Deputaţii şi-au întrerupt minivacanţa de sărbători pentru a vota cererea de arestare preventivă în cazul deputatului Gheorghe Coman. La începutul săptămânii, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil solicitarea Ministerului Justiţiei, dar decizia finală o ia plenul, prin vot secret cu bile, cu majoritatea membrilor prezenţi.

Gheorghe Coman este deputat ales pe listele Partidului Poporului, dar la numai patru luni a migrat către Partidul Conservator. El este acuzat de luare de mită. Procurorii l-ar fi putut reţine pentru 24 de ore când i-au organizat flagrantul, dar acesta a reuşit să fugă.

În referatul care a ajuns pe masa parlamentarilor sunt enumerate motivele, bazate pe interceptările efectuate de oamenii legii, pentru a solicita ridicarea imunității.

Procurorii susţin că deputatul prins în flagrant îi asigura pe cei care îi finanţau evenimentele că îl poate influenţa pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Le spunea că vor primi funcţii, alocate potrivit algoritmului politic de la nivelul Partidului Conservator. Și numele președintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, și al vicepreședintelui Maria Grapini apăreau în interceptări.

Dacă la şedinţa de vineri nu se ia o decizie, cazul va fi reluat probabil după 3 februarie, când se termină vacanţa aleşilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri