Din culisele şedinţei din "marţea neagră". Forma finală a proiectelor a fost stabilită de două - trei persoane, votul s-a dat pe vorbe 

Data publicării:
codul penal mediafax

Parlamentarii PNL şi PSD au fost puşi, marţi, într-un mod total inedit, în faţa situaţiei de a vota proiecte de legi al căror conţinut nici măcar nu l-au văzut. E vorba de patru proiecte de lege: cele două modificări ale Codului Penal, legea amnistiei şi legea minelor. Într-un mod total neuzual s-au ţinut comisii luni seară, iar până la ora începerii dezbaterilor şi pe parcursul dezbaterilor nu a existat raportul comisiei nici pe site, nici parlamentarii nu l-au primit. La două dintre ele am primit cu un minut sau două înainte de votul final, iar la două nu am primit raportul. Dacă ar fi fost vorba de ordonanţe nevinovate, care n-aveau legătură cu subiecte importante, poate s-ar fi putut înghiţi procedura. Dar era vorba de legi care afectează sistemul juridic, dar şi legea minelor. Şi în legea minelor, era definit ce înseamnă proiectul de utilitate publică şi interes deosebit astfel: dacă suma beneficiilor economice şi sociale e mai mare decât costul de refacere a mediului, dacă era declarat de utilitate publică intra în şirul de derogări specifice legii anterioare”, a declarat Ludovic Orban, la „Jurnalul de seară”, de la Digi24.

Deputatul PNL a dezvăluit modul în care membrii Comisiei Juridice au avut acces la infromaţii privind proiectele de lege pe care urmau să le voteze.

Întrebat dacă liberalii au fost înşelaţi de colegii de alianţă, Ludovic Orban a răspuns: „Am avut şedinţă de urgenţă la solicitarea mai multor parlamentari şi a lui Crin Antonescu. Am avut şedinţa de grup cu jumătate de oră înainte de votul final. N-am apucat să definim poziţia grupurilor decât faţă de legea amnistiei şi legea minelor. N-am apucat să discutăm pe modificarea Codului Penal. (...) Numai unii erau avertizaţi şi nu erau avertizaţi pentru că au văzut textul. Trebuie să vă spun semi-neoficial. Inclusiv membrii liberali din Comisia Juridică, atunci când au fost puşi să voteze rapoartele nu au avut forma celor trei proiecte de lege. Au mers pe ce li s-a spus. S-a lucrat într-un cerc restrâns. Au fost 2-3 oameni care au stabilit forma finala a celor trei proiecte, care n-au fost văzute de mulţi membri”, a detaliat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, marţi, reglementările „au fost scoase pe mânecă, pe furiş, printr-o premeditare scandaloasă”.

„Din păcate, nimeni nu e vinovat”, a conchis deputatul PNL.

„Am o explicaţie. Sunt oameni cărora le-ar plăcea să nu ajungă în instanţă, nu se simt foarte stăpâni pe ei, au dosare. Ceea ce e foarte ciudat, cum s-a ajuns în situaţia ca 80% dintre parlamentari, care nici n-au avut exerciţiul unei funcţii publice pentru a avea riscul să fie subiect de anchetă, au ajuns să fie traşi pe sfoară. În PNL, nemulţumirea la nivelul deputaţilor a fost foarte mare. Foarte mulţi dintre colegi au spus că şi-au pierdut încrederea şi că se vor uita cu multă atenţie la fiecare proiect de lege”, a adăugat deputatul PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri