Doi prieteni și-un dușman, suspendați din PSD

Data publicării:
ponta-vanghelie-ghita

Relaţia apropiată a lui Victor Ponta cu Dan Şova este binecunoscută. S-au întâlnit pe băncile facultăţii de drept şi de atunci au urmat acelaşi drum, profesional, dar şi politic. Mai întâi au fost parteneri la Cabinetul de avocatură Şova şi asociaţii. Atunci au apărut şi contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, pentru care Dan Şova este urmărit penal.

Şi cariera politică a acestuia este legată de Victor Ponta. În 2012, este numit ministru pentru relaţia cu Parlamentul, imediat după ce Victor Ponta a devenit premier.

Apoi, în noul cabinet USL, rezultat în urma alegerilor parlamentare din toamna lui 2012, Dan Şova s-a ocupat, pe rând, de portofoliul infrastructurii, apoi de Transporturi.

În iunie 2014 renunţă la ministeriat pentru a-şi ajuta prietenul în campania electorala şi devine purtatorul de cuvânt al PSD.

„O să fac tot ce pot ca în aceste patru luni care urmează să reușim să aducem la Cotroceni un om tânăr, un camarad, care înțelege ce vor românii și care a demonstrat că are un proiect pentru România fundamental diferit față de ce s-a întâmplat în ultimii ani”, declara Dan Șova.

O veche prietenie îl leagă pe premier şi de Sebastian Ghiţă. Pasionat de baschet, Victor Ponta a asistat de mai multe ori, împreună cu Sebastian Ghiță, la meciurile echipei pe care acesta o patronează.

Mai mult, și-au făcut şi concedii împreună. În 2012 au fost în Dubai, iar revelionul şi l-au petrecut la Viena. După ce Victor Ponta a devenit preşedintele PSD, Sebastian Ghiţă a intrat rapid în politică şi, în urmă cu doi ani a devenit deputat PSD.

Coincidenţă sau nu, de la venirea la putere a social-democraţilor, firmele controlate indirect sau apropiate lui Ghiţă au fost abonate la contracte cu statul, suma totală fiind estimată la aproximativ 28 milioane de euro. De exemplu, una a obţinut un contract de 20 de milioane de lei cu Nuclearelectrica, alta, un contract de 1,9 milioane lei cu Autoritatea Electorală Permanentă.

„Scoate băieţii aia de acolo că pun toţi baieţii şi intrăm acolo. Băi, tu auzi? Acuma, scoate baietii mă, că ai distrus partidul ăsta, mă!”, îi reproșa Marian Vanghelie lui Victor Ponta, în 2005.

Scena s-a petrecut la congresul PSD la care Mircea Geaonă a preluat şefia partidului. Taberele susţinătorilor se acuzau reciproc că au adus în sală oameni din afara PSD.

De atunci, relaţia dintre Victor Ponta şi Marian Vanghelie a rămas extrem de încordată. În 2010, primarul sectorului 5 l-a susţinut la șefia PSD pe Mircea Geoană, însă Victor Ponta a ieşit învingător.

La scurt timp, Marian Vanghelie a fost îndepărtat de la conducerea PSD Bucureşti.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri