Gabriel Oprea a fost numit premier interimar

Data publicării:
gabriel oprea-1

Comunicatul Administrației prezidențiale nu menționează perioada în care vicepreședintele Gabriel Oprea va conduce Guvernul în locul lui Victor Ponta.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta”, se spune în comunicatul publicat pe presidency.ro.

Anterior semnării acestui decret, președintele Klaus Iohannis ceruse date suplimentare, mai precis documente, referitoare la starea de sănătate a premierului Victor Ponta și la incapacitatea acestuia de a conduce Guvernul.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost luni la Palatul Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Premierul Victor Ponta, care s-a operat în Turcia și ar fi indisponibil în următoarele săptămâni, propusese ca vicepremierul să preia, interimar, şefia Guvernului.

Klaus Iohannis l-a chemat pe Gabriel Oprea la Palatul Cotroceni după ce a primit oficial cererea lui Victor Ponta de desemnare a unui premier interimar. Şeful statului s-a ferit să anunţe o decizie şi a cerut informaţii suplimentare despre starea de sănătate a premierului.

La scurt timp, Victor Ponta a postat pe Facebook buletinul medical. Din acesta reiese că pacientul va fi fi supus unui program de fizioterapie, iar în următoarea lună trebuie să se prezinte săptămânal la control. Socrul său, Ilie Sârbu, confirmă că premierul nu poate veni la muncă.

Ilie Sârbu: Cum sa fie transportat?

Reporter: E netransportabil? De ce nu poate veni în ţară?

Ilie Sârbu: Deocamdată nu poate călca pe piciorul respectiv trei săptămâni.

Victor Ponta a fost operat pe 15 iunie la Istanbul. Până pe 19 a avut concediu medical, timp in care i-a delegat atribuțiile de premier lui Gabriel Oprea. Începând de sâmbătă, 20 iunie, este oficial din nou în funcţie. Premierul a evitat să vorbească direct cu şeful statului despre situaţia sa.

„Am avut toate discuţiile cele mai civilizate, cele mai umane, instituţionale cu preşedintele Iohannis din ziua în care a devenit preşedinte, în decembrie, şi până ziua în care, cred că 5 iunie, s-a hotărât să fie din nou preşedintele PNL”, a declarat Victor Ponta la un post de televiziune.

Nominalizarea lui Gabriel Oprea ca premier interimar este văzută diferit de Putere şi Opoziţie.

„Fără să mă refer la persoana Gabriel Oprea, obraznică şi arogantă, nu e atributul premierului să stabilească cine-i ia locul, dacă e e indisponibil pe caz de boală. Preşedintele stabilește unul din membrii cabinetului”, a declarat copreședintele PNL, Vasile Blaga.

 „Având în vedere structura actuală a guvernului este una în logica naturală a lucrurilor având în vedere că este un singur vicepremier”, consideră Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

Nu exista nicio restricție pentru un premier interimar, atâta timp cât el este desemnat de preşedinte”, spune analistul politic Andrei Zăbavă.

Constituția prevede ca în cazul în care un prim-ministru nu își poate exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile, Guvernul este demis, iar preşedintele trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcția de premier. Totul se mută apoi în Parlament unde cel desemnat vine să ceară deputaților și senatorilor votul de încredere asupra programului său de guvernare.

Constituţia României spune că dacă şeful Guvernului este, pentru o perioadă mai mică de 45 de zile, în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele poate alege un alt membru al Executivului care să fie premier interimar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri